Zonnestelsel Nieuws

Astronomen volgen de interstellaire komeet 3I/ATLAS

3I/ATLAS is pas het derde object van zijn soort dat ooit is waargenomen, na de interstellaire asteroïde 1I/”Oumuamua in 2017 en de interstellaire komeet 2I/Borisov in 2019.

De ontdekkingsfoto van 3I/ATLAS van de ATLAS-telescoop.
De ontdekkingsfoto van 3I/ATLAS van de ATLAS-telescoop. Credit: University of Hawaï.

3I/ATLAS bevindt zich momenteel op 670 miljoen kilometer van de Zon en zal in oktober 2025 het dichtst bij de Zon komen, net binnen de baan van Mars.

De diameter van de komeet wordt geschat op maximaal 20 kilometer en de snelheid ten opzichte van de Zon bedraagt ongeveer 60 km kilometer per seconde.

De komeet vormt geen bedreiging voor de Aarde en komt niet dichterbij dan 240 miljoen kilometer – maar dan 1,5 keer de afstand tussen de Aarde en de Zon.

3I/ATLAS is een actieve komeet; als hij voldoende opwarmt tijdens zijn nadering tot de Zon zou hij kunnen beginnen met sublimeren – een proces waarbij bevroren gassen direct in damp veranderen, waarbij stof- en ijsdeeltjes de ruimte in worden getransporteerd en een gloeiende coma en staart vormen.

Tegen de tijd dat de komeet echter het dichtst bij de Aarde komt, zal hij achter de Zon verborgen zijn. Naar verwachting zal de komeet begin december 2025 weer zichtbaar worden, wat astronomen een nieuwe kans biedt om het object te bestuderen.

“Het is ongelooflijk zeldzaam om een mogelijk interstellair object te zien en het is spannend dat onze Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS)-telescoop het heeft gevonden”, aldus professor John Tonry, astronoom aan de universiteit van Hawaï.

“Deze interstellaire bezoekers bieden een uiterst interessante blik op objecten uit andere zonnestelsels dan het onze.”

“Er komen er elk jaar behoorlijk wat door ons binnenste zonnestelsel, hoewel 3I/Atlas verreweg de grootste tot nu toe is.”

“De kans dat er daadwerkelijk een op de Aarde inslaat is heel erg klein, minder dan 1 op 10 miljoen per jaar, maar ATLAS speurt de hemel voortdurend af naar elk object dat een probleem zou kunnen vormen.”

Astronomen gebruiken telescopen in Hawaï, Chili en andere landen om de reis van de komeet te volgen.

Ze willen graag meer te weten komen over de samenstelling en het gedrag van deze interstellaire bezoeker.

“Wat interstellaire objecten zoals 2I/Atlas zo bijzonder maakt is hun absoluut vreemde aard”, aldus ESA-astronomen in een verklaring.

“Hoewel elke planeet, maan, asteroïde, komeet en levensvorm die in ons zonnestelsel is ontstaan een gemeenschappelijke oorsprong, een gemeenschappelijk erfgoed deelt, zijn interstellaire bezoekers ware buitenstaanders.”

“Ze zijn overblijfselen van andere planetenstelsels en dragen aanwijzingen met zich mee over de vorming van werelden ver buiten het onze.”

“Het kan duizenden jaren duren voordat mensen een planeet in een ander zonnestelsel bezoeken en interstellaire kometen bieden ons de fascinerende kans om iets werkelijks buitenaards aan te raken.”

“Deze ijzige zwervers bieden een zeldzame, tastbare verbinding met de rest van ons Melkwegstelsel – met materialen die zijn gevormd in omgevingen die totaal anders zijn dan de onze.”

“Een bezoek aan deze komeet zou de mensheid op veel grotere schaal met het heelal verbinden.”

Eerste publicatie: 5 juli 2025
Bron: sci-news