Actuele Sterrenhemel

februari_wordle

Februari is de tweede maand van het jaar. Andere namen voor februari zijn de sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand en de regenmaand. Februari heeft normaal 28 dagen, alleen in een schrikkeljaar, 1 keer per 4 jaar, zijn het 29 dagen. Februari is vernoemt naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de Romeinen was februari de maand van grote reiniging en boetedoening (de februa).

Bij de oude Romeinse kalender, die maar 10 maanden telde, zat geen februari. Pas nadat de koning Numa Pompilius het jaar in 12 maanden verdeelde, kwam februaris (Romeins voor februari) erbij. In 456 waren januari en februari de eerste en tweede maand, voorheen waren dat de laatste. De Latijnse naam voor februari is Abar, de sterrenbeelden van februari zijn Waterman en Vissen. In normale jaren begint februari op dezelfde dag van de week als maart en november, in schrikkeljaren begint februari op dezelfde dag van de week als augustus.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in februari 2019

Nieuwe Maan4 februari 201922:04
Eerste Kwartier12 februari 201923:26
Volle Maan19 februari 201916:54
Laatste Kwartier26 februari 201912:28

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

De Volle Maan van 19 februari 2019 is tevens een zogenoemde “Supermaan“.

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in februari 2019

Mercurius

Mercurius is vanaf de tweede week van de maand weer zichtbaar kort na zonsondergang. Je hebt een vrije uitkijk nodig om de planeet boven de westelijke horizon te kunnen zien. Mercurius beweegt deze maand door de sterrenbeelden Waterman – Aquarius en Vissen – Pisces.

Venus

Venus is nog steeds de “ochtendster”. De planeet schittert voor zonsopkomst in het zuidoosten. De zichtbaarheid neemt gedurende de maand wel af, de planeet komt gedurende de maand steeds lager boven de horizon uit. Venus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Mars

Mars is na het invallen van de duisternis te zien in het zuidwesten. De planeet gaat omstreeks middernacht onder. Mars beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Vissen – Pisces en Ram – Aries.

Jupiter

Jupiter is het beste ’s ochtends voor zonsopkomst in het zuidoosten te bekijken. Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

Saturnus

Saturnus staat ’s ochtends voor zonsopkomst laag boven de zuidoostelijke horizon.

Uranus

Uranus bevindt zich deze maand nog steeds in de buurt van de ster omicron Pisces. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 4,3. Dat is niet erg helder maar tijdens een maanloze nacht moet deze ster vanuit een donkere omgeving met het blote oog te zien zijn. Eind van de maand gaat de planeet al voor middernacht onder.

Neptunus

De zichtbaarheid van Neptunus neemt deze maand heel snel af. In het begin van de maand is de planeet kort na zonsondergang misschien nog met behulp van een telescoop laag boven de horizon te vinden maar daarna bevindt de planeet zich, van ons uit gezien, te dicht bij de Zon. Wil je het toch nog proberen zoek de planeet dan op in de buurt van de sterren 81 Aqr, 82 Aqr en 83 Aqr. Om Neptunus en ook de drie sterren te kunnen zien heb je wel een kleine telescoop nodig.

Meteoren

Er zijn deze maand geen meteorenzwermen actief maar op een donkere heldere nacht zijn er altijd wel sporadische meteoren zichtbaar.

De sterrenhemel in februari 2019

sterrenhemel boven de noordelijke horizon

In het noordwesten zien we het w-vormige sterrenbeeld Cassiopeia met ernaast de Poolster. In het noordoosten staat de steelpan van het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. Vlakbij de Poolster kunnen we de punt van het huisvormige sterrenbeeld Cepheus vinden. Laag boven de horizon staat de Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus.

De noordelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 februari 2019, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

Hoog boven de oostelijke horizon staat deze maand het sterrenbeeld Leeuw – Leo met de heldere ster Regulus. Boven de zuidoostelijke horizon zien we het langgerekte sterrenbeeld Slang – Serpens en laag boven het oosten komen deze maand ook de sterren van het sterrenbeeld Maagd – Virgo op. Laag in het noordoosten is de heldere ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes te zien.

De oostelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 februari 2019, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De heldere ster Sirius van het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major staat deze maand hoog aan de hemel. Sirius is de helderste ster aan de sterrenhemel. Rechtsboven Sirius bevindt zich het opvallende wintersterrenbeeld Orion en linksboven Sirius de heldere ster Procyon van het sterrenbeeld Kleine Hond – Canis Minor. Tussen de sterren Betelgeuze – Procyon en Sirius bevindt zich het zwakke sterrenbeeld Eenhoorn – Monoceros. Zoek dit sterrenbeeld op tijdens een heldere maanloze nacht.

De zuidelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 februari 2019, 22 uur. Credit: Kuuke’sSterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Laag boven de westelijke horizon bevindt zich deze maand het sterrenbeeld Vissen – Pisces. Dit grote sterrenbeeld heeft de vorm van een V en die V ligt deze maand op zijn kant. Boven het sterrenbeeld Vissen bevindt zich het sterrenbeeld Ram – Aries. Linksboven de V is de kop van het sterrenbeeld Walvis – Cetus te vinden. Hoog in het zuidwesten het sterrenbeeld Stier – Taurus met de heldere ster Aldebaran. Boven de noordwestelijke horizon zien we het sterrenbeeld Pegasus met daarboven het sterrenbeeld Andromeda.

De westelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 februari 2019, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd

Het sterrenbeeld Voerman – Auriga met de heldere ster Capella bevindt zich nog steeds in de buurt van het zenit. Ook de sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini zijn daar te vinden. Op een heldere maanloze nacht zou je ook eens kunnen gaan zoeken naar de zwakke sterrenbeelden Giraffe – Camelopardalis en Lynx.

laatste keer gewijzigd op: 21 oktober 2018

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.