Actuele Sterrenhemel

Augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd. Het is de achtste maand van het jaar in de Grogoriaanse kalender. Augustus telt 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus.

Voordat de maand naar keizer Augustus werd vernoemd heette de maand Sextilis, de zesde maand. Er wordt gezegd dat Augustus niet voor Julius Ceasar onder wilde doen en daarom een dag van de maand februari afhaalde. Dit klopt echter niet want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als schrikkelmaand komt nog uit de tijd dat de maand maart de eerste maand was van de Romeinse kalender. Hierdoor was februari de laatste maand waaraan men dan van tijd tot tijd wat schrikkeldagen aan toevoegde om weer in de pas te lopen met het zonnejaar. Julius Ceasar voegde in zijn nieuwe kalender de schrikkeldagen toe aan de tweede maand.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in augustus 2017

Volle Maan maandag 7 augustus 2017
20:13
Laatste Kwartier maandag 15 augustus 2017 03:17
Nieuwe Maan maandag 21 augustus 2017 20:31
Eerste Kwartier dinsdag 29 augustus 2017 10:14

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in augustus 2017

Mercurius
Mercurius bevindt zich op de grens van de sterrenbeelden Leeuw – Leo en Sextant – Sextans. De planeet is de gehele maand niet waarneembaar.

Venus
Venus is boven de oostelijke horizon te zien in de ochtendschemering. Venus komt ongeveer 3 uur voor de Zon op. Venus beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Tweelingen – Gemini en Kreeft – Cancer.

Mars
Mars is deze maand niet waarneembaar. De planeet beweegt zich door de sterrenbeelden Kreeft – Cancer en Leo – Leeuw.

Jupiter
Jupiter wordt steeds minder goed waarneembaar. Tegen het einde van de maand gaat de planeet al ongeveer anderhalf uur na de Zon onder. Jupiter bevindt zich nog steeds in de buurt van de heldere ster in het sterrenbeeld Maagd – Virgo. In de loop van de maand wordt de afstand tussen Spica en Jupiter steeds kleiner.

Saturnus
Saturnus gaat pas na middernacht onder. De planeet is dus de gehele avond waarneembaar. Helaas komt de planeet niet ver boven de horizon uit. Zoek de planeet op in het zuiden.

Uranus
Uranus komt in de loop van de avond op en is dan de rest van de nacht waarneembaar.

Neptunus
Ook Neptunus kom in de loop van de avond op en is dan de rest van de nacht te vinden in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

De sterrenhemel in augustus 2017

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Laag in het noorden bevindt zich de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga. Bij een donkere hemel zijn ook de sterrenbeeld Giraffe – Camelopardalis en Lynx eens op te zoeken. De sterrenbeelden Draak – Draco en Cepheus staan hoog in het noorden richting het zenit.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
In het oosten kunnen we deze maand het grote vierkant van het sterrenbeeld Pegasus zien. Links van dit vierkant strekt zich het sterrenbeeld Andromeda uit met daarboven het sterrenbeeld Cassiopeia. Boven de zuidoostelijke horizon staan de sterrenbeelden Steenbok – Capricornus en Waterman Aquarius maar omdat deze twee sterrenbeelden louter bestaan uit zwakke sterren vallen ze niet bijzonder goed op.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
Hoog in het zuiden kunnen we de Zomerdriehoek zien. Dit asterisme bestaat uit de sterren Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila, Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra en Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. Lager aan de hemel staat het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius met daarnaast een gedeelte van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius dat goed te vinden is uitgaande van de heldere oranje ster Antares. Boven de Schorpioen staat het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager. Gebruik een donkere maanloze nacht om dit sterrenbeeld eens op te zoeken.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen kunnen we nog het sterrenbeeld Boötes – ossenhoeder zien met de heldere ster Arcturus. Linksboven Arcturus staat een opvallende boog sterren. Dit is het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis met weer daarboven het grote sterrenbeeld Herculus. In het noordwesten staat het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major te pronken.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd
Deze maand staat de kleine, opvallende kop van het sterrenbeeld Draak – Draco hoog aan de hemel. In de buurt van het zenit zijn ook twee heldere sterren te zien: Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra en Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus.

 

 

laatste keer gewijzigd op: 20 juli 2017