Ruimtevaartnieuws

ESA selecteert Shaun het schaap voor Artemis 1-missie

Shaun, de hoofdrolspeler in de geanimeerde televisieserie “Shaun het schaap” is door de ESA gerekruteerd voor de Artemis 1-missie die later deze maand gelanceerd zal worden. Het ongebruikelijk slimme Shropshire lam – in pluchen formaat – zal aan boord van de Orion ruimtecapsule van de NASA voorbij de Maan vliegen en na een maand weer op Aarde terugkeren.

Shaun het schaap poseert bij een model van de Orion ruimtecapsule
Shaun, het titelpersonage uit de Aardman stop-motion tv-serie “Shaun het schaap”, poseert met een model van het Orion ruimtevaartuig en de Europese servicemodule. Shaun vliegt namens ESA in de Artemis 1 Official Flight Kit (OFK). Credit: ESA

Shaun’s toevoeging aan de Artemis 1 Offical Flight Kit werd gedaan door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die de energieleverende service module voor de missie levert.

ESA werkte samen met Aardman, de animatiestudio achter het stop-motion schaap, om het echte ruimteavontuur van Shaun mogelijk te maken.

Aardman is blij om samen met ESA geschiedenis te schrijven door de lancering van het eerste “schaap” in de ruimte mogelijk te maken. Als een van de eerste astronauten die met een Artemis-missie vliegen leidt Shaun de weg naar de verkenning van de Maan. Dat is een grote eer voor de wollige avonturier!

In 2022 is het 15 jaar geleden dat de eerste Tv-serie van Shaun startte. Dit is dus een prima manier om dit te vieren door verder te reizen dat ooit een schaap heeft gedaan.

Shaun het schaap is een spin-off van een andere Aardman-productie, “Walter & Gromit” en verscheen voor het eerst in 1995 in de korte film “A Close Shave”. De televisieserie debuteerde in 2007 en is sinds die tijd in 180 landen uitgezonden. Er volgenden twee speelfilms waaronder in 2019 “A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon” waarin Shaun een bezoeker uit de ruimte ontmoet.

Om zich op die film voor te bereiden vloog Shaun (opnieuw als een pluchen schaap) met een ESA-team op een parabolische vlucht die de gewichtsloze omstandigheden nabootste die vergelijkbaar waren met die in de ruimte.

De vlucht bood inzicht in de rigoureuze training die alle astronauten volgen om zich voor te bereiden op de ruimtevlucht die Shaun ze in het echt zal ervaren.

Shaun heeft nu nog meer training ondergaan, reizend naar verschillende faciliteiten in Europa en de Verenigde Staten om verschillende aspecten van de maanmissie in voorbereiding te “zien”. Zijn reis werd gedocumenteerd en zal worden gepresenteerd in een reeks blogs van de ESA voorafgaand aan de lancering.

Artemis 1 markeert de eerste geïntegreerde test van Orion en de Space Launch System (SLS)-raket, die de weg wijst naar bemande vluchten naar de Maan. In het kader van het Artemis-programma wil NASA de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur op het maanoppervlak laten landen. NASA wil een blijvende aanwezigheid op de Maan opbouwen.

Shaun is niet het enige popcultuurpersonage dat aan boord van de inaugurele Artemis-vlucht wordt gelanceerd. Vier LEGO-minifiguren zijn ook inbegrepen in de OFK. Ook is er een unieke Snoopy-pop, gebaseerd op de wereldberoemde Beagle, die fungeert als de zwaartekrachtindicator van de missie.

Eerste publicatie: 8 augustus 2022
Bron: ESA