Ruimtevaartnieuws

Animatie van de baan van OSIRIS-REx rond asteroïde Bennu

De OSIRIS-Rex-ruimtesonde van de NASA voerde een twee jaar durende verkennings- en monsternamemissie uit bij de asteroïde Bennu en leverde cruciale gegevens op over de 500 meter grote aardscheerder. Toen OSIRIS-Rex op 3 december 2018 bij de ruimterots arriveerde waren er enkele lastige en nauwkeurige navigatiemanoeuvres nodig om de missie te laten werken.

Screenshot fvan de visualisatie van de baan van OSIRIS-REx.
Screenshot van de visualisatie van de baan van OSIRIS-REx. Credit: NASA.

Experts van de Scientific Visualisation Studio van het Goddard Space Center van de NASA hebben een verbazingwekkende visualisatie gemaakt van de baan die de ruimtesonde tijdens zijn missie heeft afgelegd. Een korte film, genaamd “A Web Around Bennu” benadrukt de complexiteit van de missie. De film wordt vertoont op de SIGGRAPH computergraphics-conferentie in Vancouver, Canada. Dit is een festival ter ere van opvallende werken van computergeanimeerde verhalen.

Andere films op het festival zijn o.a.  “Encanto” van Disney en “The Batman” van Warner Brothers.

De data voor de film werden door Kel Elkins gecompileerd. Ze toont de webachtige vliegroute voor OSIRIS-Rex, evenals de touch-and-go (TAG) manoeuvre om het materiaal van het oppervlak van de asteroïde te verzamelen.

Elkins begon in 2015 met de trajectgegevens. Als je voor het eerst een beeld ziet van alle verschillende manoeuvres dan lijkt het wel een rattennest. Maar volgens Elkins was het echt spannend om de gecompliceerde manoeuvres in de 3D-ruimte te zien.

De video duurt in totaal ongeveer 4 minuten en toont de vliegroute rond Bennu van begin tot eind in een enkele continue opname.

Vanuit een traject- en navigatieperspectief gezien heeft het team echt dingen gedaan die nog nooit eerder zijn gedaan in de verkenning van ons zonnestelsel. Men heeft de ruimtesonde dichter bij Bennu laten vliegen dan ooit eerder met een ruimtesonde is gedaan. Er werden manoeuvres van een paar centimeter per seconden uitgevoerd om de ruimtesonde precies te krijgen waar het moest zijn en om de ruimtesonde van baan te laten veranderen.

Om hun datavisualisatie naar een hoger niveau te tillen zijn Elkins en collega’s van plan om een 360°-versie van “A Web Around Asteroid Bennu” uit te brengen die de video om de kijker wikkelt en moet zorgen voor een interactieve ervaring op VR-headsets, mobiele apparaten en online.

Hoe geweldig het ook is om het traject voor je in het originele formaat te zien, het heeft iets om de kijker er middenin te plaatsen en ze rond te laten kijken, aldus Elkins. Je bent in de ruimte en OSIRIS-Rex vliegt om je heen. Elkins en collega’s zijn erg enthousiast dat ze deze extra 360°-weergave kunnen publiceren.

OSIRIS-Rex is momenteel op de terugweg naar de aarde en zal in september 2023 een monster van Bennu afgeven in de woestijn van Utah. Zodra dit materiaal is afgeleverd krijgt de ruimtesonde een nieuwe missie. OSIRIS-Rex zal dan verder reizen naar een van de meest beruchte asteroïden die we kennen, de potentieel gevaarlijke asteroïde Apophis. De ruimtesonde zal Apophis gedurende 18 maanden onderzoeken. De missie zal dan worden omgedoopt tot OSIRIS-APEX waarbij APEX staat voor Apophis Explorer.

Eerste publicatie: 8 augustus 2022
Bron: NASA