De nieuwste foto’s van Pluto

Deze foto’s zijn een paar dagen geleden gemaakt door de New Horizons. Ze laten een steeds gedetailleerder beeld zien van Pluto en de onbekende donkere vlekken.

20150707_pluto

De hoge-resolutie opnames zijn gemaakt met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). Ze zijn gemaakt tussen 1 en 3 juli 2015 net voor de storing die de New Horizons trof op 4 juli.

De linkeropname laat een helder gebied zien op het halfrond van Pluto dat op 14 juli, als de New Horizons een scheervlucht maakt langs de planeet, in close-up bestudeerd kan worden. De drie foto’s samen tonen de donkere gebieden die zich vooral rond de evenaar van Pluto bevinden.

20150707_pluto_kleur

De kleurenopname van Pluto is gebaseerd op de LORRI-opname van 3 juli waaraan de kleuren data zijn toegevoegd die met het RALPH-instrument zijn verkregen.

De New Horizons ging op 4 juli in veilige mode nadat de computer een fout ontdekte. Het leidde tot een tijdelijke onderbreking in de communicatie met de Aarde. Het contact met de sonde werd na ruim een uur weer hersteld waarna een onderzoek werd gestart naar de aard van de storing. Ondertussen heeft de New Horizons vandaag zijn normale werkzaamheden hervat en worden er weer wetenschappelijke waarnemingen gedaan. P 14 juli maakt de verkenner dan de langverwachte scheervlucht langs Pluto.

Bron: Scitech Daily, 7 juli 2015

Credit: NASA/JHUAPL/SWRI