Astronomisch Nieuws

Hubble fotografeert een reflectienevel in de Taurus Moleculaire Wolk

Astronomen hebben met behulp van de Hubble Space Telescope een schitterende opname gemaakt van de reflectienevel GN 04.32.8.

Deze Hubble-opname toont GN 04.32.8, een reflectienevel op zo'n 480 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier.
Deze Hubble-opname toont GN 04.32.8, een reflectienevel op zo’n 480 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier. De kleurencompositie is samengesteld uit opnamen gemaakt in zichtbaar en nabij-infrarood licht. De basis is data verkregen via twee filters. De kleur is het resultaat van het toekennen van verschillende tinten aan elke monochromatische opname die aan een afzonderlijk filter is gekoppeld. Beeldcredits: NASA / ESA / Hubble / G. Duchêne

GN 04.32.8 bevindt zich op een afstand van ongeveer 480 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Taurus – Stier.

De reflectienevel is ook bekend als DG 41 en het is een klein deel van de stellaire kraamkamer  die bekend is als de Taurus Stellaire Wolk.

Reflectienevels zijn stofwolken in de ruimte die zelf geen licht uitzenden zoals andere nevels doen. In plaats daarvan raakt het licht van nabijgelegen sterren hun stof en verstrooit het, waardoor ze oplichten.

Door de manier waarop licht verstrooit lijken veel reflectienevels blauw, waaronder dus ook GN 04.32.8.

GN 04.32.8 wordt verlicht door een systeem van drie heldere sterren in het midden van de Hubble-opname, voornamelijk de veranderlijke ster V1025 Tauri in het midden.

Een van die sterren overlapt een deel van de nevel: dit is een veranderlijke ster met de naam HP Tauri, maar is geclassificeerd als een T Tauri-ster vanwege de gelijkenis met een andere veranderlijke ster elders in het Taurus Moleculaire Complex.

T Tauri-sterren zijn zeer actieve, chaotische sterren in een vroeg stadium van hun evolutie, dus het is geen verrassing dat ze in een productieve sterrenkraamkamer zoals deze voorkomen.

De drie sterren heten ook HP Tau, HP Tau G2 en HP Tau G3; men denkt dat ze door de zwaartekracht aan elkaar zijn gebonden en een drievoudig systeem vormen.

Oplettende kijkers zouden de kleine, geplette, oranje vlek net links van het midden onder de wolken van de nevel kunnen opmerken, die wordt doorsneden door een donkere lijn.

Dit is een pasgevormde protoster, verborgen in een protoplanetaire schijf die een deel van zijn licht blokkeert.  Omdat we tegen de zijkant van de schijf aankijken is het een ideale kandidaat voor nader onderzoek.

Astronomen hebben de Hubble Space Telescope gebruikt om de schijf van dichtbij te onderzoeken om zo meer te weten te komen over de soorten exoplaneten die in soortgelijke schijven kunnen ontstaan.

De opname is vrijgegeven als Hubble Picture of the Week 2025-26.

Eerste publicatie: 30 juni 2025
Bron: ESA/NASA