Woei! Perseverance bungelt boven Mars

Perseverance bungelt boven Mars
Deze hoge resolutie opname is een deel van een video die door verschillende camera’s van de Perseverance op 18 februari 2021 is gemaakt tijdens de landing op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

NASA heeft gisteravond een foto vrijgegeven van de Perseverance rover terwijl die nog 2 meter boven het oppervlak van Mars hangt. De opname is op 18 februari 2021 gemaakt tijdens de afdaling in de Jezero krater. De foto is gemaakt door een camera die zich aan de “luchtkraan” bevond op het moment dat deze kraan de grote rover, hangende aan kabels, bijna tot op het oppervlak had gebracht.

Het is voor het eerst dat een landing op Mars zó gedetailleerd in beeld is gebracht. Volgens NASA past deze foto in het rijtje iconische opnames zoals de foto uit 1969 waarop Buzz Aldrin op de Maan loopt en de beroemde foto genaamd de “Pillars of Creation” van de Hubble Space Telescope.

Deze foto is slechts een voorproefje van wat nog gaat komen want ze maakt deel uit van een hoge resolutie video die door verschillende camera’s is gemaakt tijdens de intrede in de atmosfeer, de afdaling en de landing. NASA hoopt deze video aanstaande maandag, 22 februari, te kunnen tonen.

Die video zal ook geluid hebben want de Perseverance is met een microfoon uitgerust. Of die microfoon tijdens de afdaling heeft gewerkt is overigens nog niet zeker. Dat antwoord zal dit weekend komen als Percy meer gegevens gaat overseinen naar de Aarde.

Afdaling Perseverance door mars Reconnaissance Orbiter
Deze opname is gemaakt door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter tijdens de landing op 18 februari 2021. Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

De landing van de rover is ook vanuit een baan om Mars gevolgd. De Mars Reconnaissance Orbiter die al sinds 2006 om de rode planeet draait heeft de rover hangende aan zijn parachute weten vast te leggen. De vluchtleiding is nog aan het uitzoeken wanneer die opname precies is gemaakt. Het is mogelijk dat de rover al uit zijn beschermende capsule was en dat de opname is gemaakt tijdens de fase van de afdaling waarin er gebruik werd gemaakt van stuwraketten.

De 2,7 miljard dollar kostende missie heeft twee hoofddoelen: zoeken naar tekenen van vroeger leven op de bodem van de 45 kilometer grote Jezero krater die zich bevindt op een plek waar miljarden jaren geleden een meer en een rivierdelta waren en het verzamelen van verschillende bodemmonsters die het onderzoeken waard zijn. Deze bodemmonsters zullen door een latere missie naar de Aarde worden gehaald.

Voordat Percy gaat rijden en graven moeten er echter nog verschillende testen worden gedaan om te kijken of alle systemen goed functioneren en zullen er nog verschillende instrumenten geactiveerd en getest moeten worden. Doe controles zullen enkele dagen gaan duren. Ook moet er nog andere software worden geladen. Deze software zal gebruikt worden tijdens de ritten over het oppervlak. Ook deze procedure zal enkele dagen in beslag nemen.

De eerste kleurenopnames van het oppervlak die Percy terugstuurde:

De eerste kleurenopname door Perseverance
De eerste kleurenopname die Perseverance terugstuurde naar de Aarde. Credit: NASA/JPL
rechtervoorwiel Perseverance
Het rechtervoorwiel van de Perseverance rover. Credit: NASA/JPL

Eerste publicatie: 20 februari 2021
Bron: NASA