Ruimtevaartnieuws

Nieuwe datum voor lancering Artemis 1 bekend

NASA heeft een nieuwe datum voor de lancering van zijn SLS-raket maar eerst moet de US Space Force nog akkoord gaan met de nieuwe Artemis-plannen van de NASA.

Artemis 1 klaar voor zijn cryogene test
NASA’s SLS-raket wacht op zijn lanceerplatform, voorafgaand aan de lancering, op een cryogene test. Credit: NASA

Na twee mislukte pogingen om de SLA-raket te lanceren heeft NASA een nieuwe datum vrijgegeven voor de derde poging. NASA hoopt nu de raket op 21 september te kunnen testen en op 27 september te kunnen lanceren. Mocht dit niet lukken dan kan er begin oktober nogmaals worden geprobeerd te lanceren. Dit betekent wel dat de Amerikaanse Space Force zijn fiat moet geven om bepaalde veiligheidscontroles naar achteren te schuiven.

NASA wilde raket in eerste instantie op 23 september lanceren maar schoof later die datum naar lanceren. Eventueel kan er ook nog op 2 oktober gelanceerd worden. Op 27 september is er gedurende 70 minuten een lanceervenster. Op 2 oktober is er gedurende 109 minuten een lanceervenster maar hier is dus nog geen beslissing over genomen.

Deze doelstellingen zijn helder en fijn maar het betekent wel dat NASA hiervoor toestemming moet krijgen van de US Space Force. NASA heeft een verzoek ingediend bij de Eastern Range voor een verlenging van de huidige eisen voor het uitvoeren van bepaalde veiligheidstesten. Onder de Eastern Range vallen alle raketlanceringen die vanaf het Kennedy Space Center en Cape Canaveral Space Force Station uitgevoerd worden. Toestemmingen om te lanceren zijn tijdgebonden om er zo zeker van te zijn dat aan bepaalde veiligheidseisen wordt voldaan. De oorspronkelijke vergunning van NASA om de SLA te lanceren is verlopen.

Op verzoek van de Eastern Range van de US Space Force heeft NASA aanvullende gegevens aangeleverd maar men wacht nog steeds op goedkeuring van hun verzoek. De voorbereidingen voor de test op 21 september gaan gewoon door dus als de toestemming er komt gaat er geen tijd verlopen. Komt de vergunning er niet dan zal NASA de SLS terug moeten rijden naar het Vehicle Assembly Building om de batterijen die nodig zijn voor het lanceerafbreekmechanisme te inspecteren en te resetten.

Tijdens de tweede lanceerpoging ontstond er een waterstoflek. Technici hebben afgelopen weekend doorgewerkt om 2 afdichtingen te vervangen. Later deze week worden er testen uitgevoerd bij omgevingstemperatuur voordat er op 21 september een cryogene test wordt uitgevoerd. Tijdens deze test zal men de kerntrap en de eerste trap onder cryogene omstandigheden vullen als ware het een echte lancering.

Volgens NASA zijn de nieuw gekozen datums een zorgvuldige afweging van meerdere logistieke onderwerpen waaronder de toegevoegde waarde van meer tijd hebben om de cryogene demonstratietest voor te bereiden en daarna meer tijd te hebben om de eigenlijke lancering voor te bereiden. Het zorgt er ook voor dat teams voldoende rust hebben en men kan beter de voorraad cryogene brandstoffen aanvullen.

Tegelijkertijd mikt NASA op een lancering op 3 oktober van zijn Crew 5-missie naar het International Space Station en werkt men samen met SpaceX om erachter te komen of de lancering van Artemis 1 enige impact kan hebben op de commerciële bemande vlucht.

Het is dus erg druk bij de NASA maar men hoopt wel de SLS-raket snel te kunnen lanceren. Die lancering is de start van het Artemisprogramma om omstreeks 2025 of 2026 weer mensen op de Maan te laten landen.

Bron: NASA
Eerste publicatie: 13 september 2022