Van de Grote Beer naar Arcturus en Spica

De steelpan van de Grote Beer kan als wegwijzer gebruikt worden naar de sterren Arcturus en Spica. Heb je Arcturus gevonden dan kan je die ster gebruiken om de rest van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes te bekijken. Spica is de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd – Virgo.

Spica bereikt in april omstreeks middernacht zijn hoogte punt aan de hemel. Kort na het aanbreken van de duisternis staat de ster laag in het zuidoosten.

Begin met het opzoeken van de steelpan van de Grote Beer. Deze staat richting noordoosten. Volg de kromming van de steelpan tot je bij een heldere ster aan komt. Dit is Arcturus, de helderste ster van het sterrenbeeld Ossenhoeder. Verleng de lijn nu door richting het zuidoosten en je komt bij de volgende heldere ster aan: Spica!

Onderstaande sterrenkaart is gemaakt voor 15 april 23 uur. De Grote Beer staat ongeveer op zijn kop hoog in het noordoosten.

Waarnemen: van de Grote Beer naar Arcturus en Spica
De Grote Beer als wegwijzer naar Arcturus en Spica

Spica is de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Met het blote oog lijkt het één ster maar in werkelijkheid hebben we te maken met meer sterren. Er zijn minimaal twee andere sterren aanwezig en mogelijk nog meer. Spica bevindt zich overigens op ongeveer 262 lichtjaar afstand van de Aarde.

Heb je Spica gevonden dan kan je gaan proberen om de rest van het sterrenbeeld te vinden. Dat valt niet mee want het is een groot en onduidelijk sterrenbeeld met weinig heldere sterren.

Trek je vanaf Spica de lijn nog verder door dan zie je laag boven de horizon een figuurtje dat wat weg heeft van een vierkantje. Dit is het sterrenbeeld Raaf – Corvus. De Raaf staat half april omstreeks 23 uur in het zuiden.

 

Eerste Publicatie: 6 april 2016
Laatste bewerking: 6 april 2016

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.