Blue Origin lanceert oudste én jongste astronaut

De 82-jarige Wally Funk
Wally Funk, 82, zal, als ze op 20 juli 2021 wordt gelanceerd met de New Shepard, de oudste mens in de ruimte worden. Credit: Blue Origin.

Een 82-jarige beoogde Mercury 13 astronaute en een 18-jarige natuurkunde student zullen op 20 juli meegaan met de eerste bemande New Shepard lancering.

Blue Origin gaat proberen om 20 juli 2021, als de eerste bemande vlucht wordt uitgevoerd twee leeftijdsrecords te breken. Aan boord zullen verder Jeff Bezos en zijn broer zijn.

Aan boord van de New Shepard zijn ook de 82-jarige vliegenier Wally Funk, zij is bekend van het NASA-astronautenprogramma op de jaren ’60, en de 18-jarige Nederlander Olivier Daemen. Daemen is aankomend natuurkunde student. De lancering staat momenteel gepland voor 20 juli 2021 15.00 uur Nederlandse tijd en zal plaatsvinden vanaf Blue Origin’s Launch Site One in het westen van Texas.

De typische professionele astronaut moet een specifieke opleiding hebben en moet voldoen aan bepaalde ervaringen en gezondheid. Dat zorgt er voor dat die ergens tussen de 30 en 60 jaar oud zijn. Funk en Daemen zullen ook die records breken en het is mogelijk dat, als ruimtetoerisme gemeengoed wordt, ook hun records weer gaan sneuvelen.

De oudste astronaut die voor Funk de ruimte bereikte was John Glenn, die ironisch genoeg deel uitmaakte van het Mercury-programma waar Funk ook bij had willen horen. Funk werd gepasseerd vanwege haar vrouw zijn. Vrouwen werden tot de jaren ’70 buitengesloten als astronaut en als militair piloot. In dit tijd waren de meeste astronauten afkomstig uit het leger. De New Shepard is overigens vernoemd naar nog een andere Mercury astronaut namelijk Alan Shepard die de eerste Amerikaan in de ruimte was.

De eerste vlucht van John Glenn was in 1963 en hij had toen de typische astronautenleeftijd van 40 jaar. De populaire astronaut werd te waardevol gevonden voor een tweede ruimtevlucht. Een generatie later lukte het hem uiteindelijk wel weer en mocht hij op 77-jarige leeftijd aan boord van de spaceshuttle missie STS-95 opnieuw naar de ruimte.

Funk werd door Jeff Bezos, oprichter van Blue Origin en miljardair, persoonlijk uitgenodigd om samen met hem de debuutvlucht te maken. Mark Bezos, broer van Jeff is de derde passagier en het vierde stoeltje werd via een veiling verkocht. Het hoogste bedrag, 28 miljoen dollar, kwam van een anonieme bieder die later zijn vlucht wegens een agendaconflict uitstelde. Hierdoor kwam de vierde stoel vrij voor iemand anders.

Blue Origin maakte tijdens de veiling aanvankelijk niet bekend dat ook anderen met een lager bod in aanmerking konden komen voor toekomstige vluchten. Op die manier heeft de 18-jarige Oliver Daemen de vierde en laatste stoel veiliggesteld bij het bemande debuut van de New Shepard. Daemen’s vader Joes is CEO van Somerset Capital Partners, een investeringsfonds, en bood een onbekend bedrag aan voor een ruimtevlucht. Joes gaf de kans op een ruimtevlucht door aan zijn zoon.

Olivier Daemen
Als Olivier Daemen op 20 juli 2021 met de New Shepard wordt gelanceerd dan wordt hij de jongste mens die in de ruimte is geweest. Credit: Blue Origin.

Daemen staat pas aan het begin van zijn carrière. Hij is bezig aan een tussenjaar voordat hij begint aan een studie Natuurkunde & innovatie aan de universiteit van Utrecht. Volgens Blue Origin wilde Daemen al vanaf zijn vierde astronaut worden en hij is ook bezig om een pilotenlicentie te halen.

Daemen staat op het punt om een leeftijdsrecord te breken dat op 6 augustus 1961 werd gevestigd door de Sovjet-Russische astronaut Gherman Titov. Titov werd op 25-jarige leeftijd de vierde mens in de ruimte, na Yuri Gagarin, Alan Shepard en Virgil Grissom. Titov was ook de eerste mens die meer dan een dag in de ruimte verbleef.

Eerste publicatie: 19 juli 2021
Bron: Blue Origin/space.com