De Opportunity rover is 15 jaar op Mars

Opportunity op Mars
Oppy Selfie – Sol 5000. Credit: NASA/JPL.

De marsauto Opportunity van de NASA is op 24 januari 2019 begonnen aan zijn 16de jaar op Mars De rover landde op 24 januari 2004 in het gebied dat Meridiani Planum wordt genoemd en stuurde op 25 januari 2004 zijn eerste signalen naar de Aarde. De marsauto, met de grootte van een golfkarretje, was ontworpen om 1000 meter af te leggen en 90 marsdagen (Sol genoemd) te kunnen overleven op de rode planeet. In februari 2018 stond de teller echter al op 45 kilometer en 5000 Sol (Martiaanse dagen).

Het is wel een bitterzoet jubileum want men weet niet of de Opportunity nog functioneert. De laatste communicatie met Opportunity vond plaats op 10 juni 2018. Daarna stak een planeetomvattende stofstorm op die er voor zorgde dat de door zonne-energie aangedreven Opportunity werd uitgeschakeld. Opportunity bevond zich op dat moment aan de westelijke rand van de Perseverance vallei. Doordat het zonlicht werd tegengehouden konden de accu’s van de Opportunity niet meer worden bijgeladen. Momenteel wordt nog steeds geluisterd op tekenen van leven van de Opportunity

Alhoewel de storm ondertussen is aan liggen en de lucht boven de Perseverance vallei inmiddels weer is opgeklaard heeft Opportunity geen contact opgenomen met de Aarde. De missie is echter nog niet afgesloten, JPL stuurt nog steeds commando’s naar de rover toe en luistert naar een teken van leven. Als de rover contact opneemt kunnen de technici van JPL mogelijk de communicatie herstellen.

Opportunity en zijn tweeling rover Spirit werden in 2003 vanaf Cape Canaveral in Florida gelanceerd. Spirit landde in 2004 op Mars en beëindigde zijn missie in 2011.

 

Eerste publicatie: 25 januari 2019