Buitenaards leven - exoplaneten

Hete super-Aarde gevonden bij oude ster

artist impression van een super-Aarde
Artist impression van een super-Aarde. Door Trent Schindler, National Science Foundation – National Science Foundation http://www.nsf.gov/news/news_images.jsp?cntn_id=104243&org=NSF, Publiek domein, Koppeling

Een internationaal team van astronomen heeft een super-Aarde gevonden in een nauwe baan rond de ster HD 164922. De ster HD 164922 is een heldere ster van spectraalklasse G9 die zich op een afstand van ongeveer 72 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Hercules bevindt.

De ster is ook bekend als Gliese 9613 of LHS3353 en het is een ster die een beetje kleiner en lichter is dan de Zon. De leeftijd van de ster word geschat op 9,6 miljard jaar.

Er waren al eerder twee planeten gevonden bij HD 164922: de sub-Neptunus 164922 c en HD 164922 b, een planeet met de massa van Saturnus die in een wijde baan om de ster draait.

De sub-Neptunus heeft een massa van 12,9 * de massa van de Aarde en draait op een gemiddelde afstand van 0,35 Astronomische Eenheden om de ster heen. HD 164922c heeft daar 75,8 dagen voor nodig.

De Saturnusachtige planeet heeft een massa van 0,3 * Jupiter en draait met een periode van 1201 dagen om de ster heen. De gemiddelde afstand van deze planeet tot de ster bedraagt 2,2 Astronomische Eenheden.

In een nieuw onderzoek zochten Dr. Serena Benatti en haar collega’s van het Astronomical Obervatory of Palermo naar eventuele planeten met een lage massa in de binnenste delen van het HD 164922 systeem.

HARPS-N

De astronomen analyseerden 314 spectra van de ster die waren verkregen met behulp van de HARPS-N (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher for the Northern hemisphere). Deze spectrograaf is gekoppeld aan de Telescopio Nazionale Galileo van de Roque de los Muchachos sterrenwacht op La Palma.

De ster werd als onderdeel van het Global Architecture of Planetary Systems-project (GAPS) bekeken. Dit project probeert lichte exoplaneten te vinden in systemen waar zich gasreuzen in de buitenste delen bevinden.

Het team vond een binnenste super-Aarde die een massa van minstens 4 * de massa van de Aarde heeft. De planeet wordt aangeduid als HD 164922 d en draait met een periode van 12,5 dagen om de ster. De gemiddelde afstand bedraagt slechts 0,1 Astronomische Eenheden om de ster ( = 15 miljoen kilometer).

Doel voor TESS en CHEOPS

In de nabije toekomst zal de Transiting Exoplanets Survey Satellite (TESS) het systeem ook bestuderen om zo het bestaan van de super-Aarde hopelijk te bevestigen. Ook kan de exoplaneet mogelijk worden bekeken met de CHaracterizing ExOPlanet Satellite (CHEOPS) van de ESA maar dit is sterk afhankelijk van de transitietijd.

Het artikel behorende bij het onderzoek zal in het tijdschrift Astronomy & Astrophycis worden gepubliceerd.

Artikel: S. Benatti et al. 2020. The GAPS Programme at TNG — XXIII. HD 164922 d: a close-in super-Earth discovered with HARPS-N in a system with a long-period Saturn mass companion. A&A, in press; arXiv: 2005.03368

 

Eerste publicatie: 20 mei 2020
Bron: Sci-News