Hubble viert 29ste verjaardag met schitterende foto van de Zuidelijke Krabnevel

De zuidelijke Krabnevel
Hubble fotografeerde voor zijn 29ste verjaardag de Zuidelijke Krabnevel. Op de foto twee sterren die om elkaar heen draaien. De witte dwerg zuigt materiaal van de rode reus aan en spuwt daarnaast ook weer heel veel materiaal weg. Dat proces is verantwoordelijk voor de structuur die we zien. Credit: NASA, ESA, STSCI

De wetenschappers van de Hubble houden er van om de verjaardag van de telescoop te vieren met een vet mooie foto. Dat is ook dit jaar weer gelukt. De afbeelding toont ons een nieuwe kijk op de Zuidelijke Krabnevel.

Wat zien we op de foto? De foto toont ons een paar sterren, een rode reus en een witte dwerg. De witte dwerg trekt materiaal aan van de rode reus en spuugt zelfs nog meer materiaal weg waarbij de structuren ontstaan die we zien.

De nevel is lange tijd een raadsel geweest voor onderzoekers. Oorspronkelijk werd de nevel beschreven als een paar sterren tot dat waarnemingen in 1989 de buitenste bubbels zichtbaar maakten. Na een waarneming met de Hubble in 1999 konden de astronomen pas de binnenste structuur zichtbaar maken waaruit bleek dat het proces dat voor de buitenste bubbels had gezorgd opnieuw plaats had gevonden.

De Hubble heefteen moeilijk jaar achter de rug. Een defecte gyroscoop zorgde er voor dat de telescoop tijdelijk uit bedrijf genomen moest worden. Gelukkig was men in staat om door middel van een serie ingewikkelde bewegingen de gyroscoop weer aan de praat te krijgen. De telescoop werkt nu weer perfect en maakt weer schitterende foto’s.

Zoals met alle foto’s van de Hubble zijn ze niet zoals je de objecten met je eigen ogen zou zien. De opnames zijn voor het grote publiek aangepast qua kleuren. Op deze afbeelding wordt het licht gecombineerd van vier verschillende golflengtes dat uitgezonden wordt door de excitatie van vier verschillende elementen. De blauwe gebieden zijn afkomstig van licht dat op een golflengte van 502 nm door dubbel geïoniseerd zuurstof wordt uitgezonden. Waterstof alpha licht (dat voor het menselijke ook eigenlijk rood is) is in de opname groen gekleurd. Geïoniseerd stikstof en geïoniseerd zwavel, die voor ons oog twee verschillende kleuren rood zouden zijn, zijn in de opname als oranje en rood weergegeven.

Het is de hopen dat de Hubble ons, ondanks zijn gevorderde leeftijd, nog verschillende jaren van mooie foto’s kan voorzien. Daarna zullen we het moeten doen met zijn opvolger, de James Webb Space Telescope, waarvan de lancering wegens technische problemen almaar wordt opgeschoven.

 

Eerste publicatie: 19 april 2019
Bron: diverse persberichten, Hubble site