Ruimtevaartnieuws

James Webb Space Telescope heeft brandstof voor ongeveer 20 jaar

Terwijl de James Webb Space Telescope naar zijn verre bestemming van de Aarde snelt heeft de NASA goed nieuws: de telescoop heeft meer dan genoeg brandstof aan boord.

James Webb Telescope
Artist impression van de James Webb Telescope in de ruimte (credit: webbtelescope.org)

NASA deelde dit afgelopen zaterdag, 8 januari 2021, mede tijdens de persconferentie die bedoeld was om het uitvouwen van de hoofdspiegel te vieren. Dit uitvouwen is zonder problemen verlopen.

Volgens  Bill Och, de projectmanager van de Webb is brandstof tijdens een lancering altijd de limiterende factor. Maar de lancering bij de Ariane-5 raket op 25 december 2021 was enorm nauwkeurig. Gecombineerd met de zorgvuldig uitgevoerde koerscorrecties is er, in relatie tot de verwachtte levensduur van de Webb van 10 jaar, meer dan voldoende brandstof.

Ruwweg geschat is er nu brandstof voor ongeveer 20 jaar. Hoeveel het exact is moet nog worden bepaald, dit is slechts een eerste schatting.

Een en ander is ook afhankelijk van de koerscorrectie die de telescoop over ongeveer 2 weken moet maken. Deze koerscorrectie is nodig om de Webb op zijn uiteindelijke bestemming te krijgen.

Men verwacht dat Webb op 23 januari 2022 op het punt aankomt waar de motoren worden ontstoken zodat de telescoop op zijn uiteindelijke parkeerplek in het L2 Lagrangepunt terecht komt. Dit punt is ongeveer 1,5 miljoen kilometer verwijderd van de Aarde.

Dit Lagrangepunt is in evenwicht met de aantrekkingskrachten van de Aarde, de Zon en de Maan en zorgt er voor dat de telescoop, met minimaal brandstofverbruik, op een stabiele plek in de ruimte blijft.

Eerste publicatie: 10 januari 2022
Bron: NASA