Japanse ruimtevaartorganisatie ontwikkelt nieuw filter om urine te recyclen

Toilet aan boord ISS
Het Russische toilet aan boord van het International Space Station

Japanse astronauten kunnen in de toekomst water drinken dat afkomstig is van hun eigen urine. Dit is mogelijk geworden dankzij een van de laatste innovaties van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) zegt dat ze een destillatieapparaat hebben ontwikkeld dat tijdens een ruimtevlucht gebruikt kan worden om urine om te zetten in drinkwater. Het apparaat maakt het mogelijk om tijdens ruimtevluchten efficiënt om te gaan met water.

Speciaal tijdens lange vluchten naar bijvoorbeeld de planeet Mars of naar de Maan is het belangrijk dat er efficiënt wordt omgegaan met water. Het apparaat kan ongeveer 85% van de menselijke urine omzetten in drinkwater.

Test in ISS

De uitvinding van JAXA zal in de herfst van 2019 naar het International Space Station worden gebracht. Dit ruimtestation draait in een lage baan om de Aarde. Het ISS is een samenwerkingsproject Tussen de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Europa en Canada.

Het apparaat gaat in het ISS getest worden. Om de kwaliteit van het water goed te kunnen beoordelen zullen watermonsters naar de Aarde worden teruggestuurd, aldus JAXA in een persbericht.

De toepassing van JAXA maakt gebruik van een hardfilter om verontreinigingen in de urine te verwijderen. Het apparaat zou dagelijks door middel van hydrolyse tot 800 ml. water kunnen produceren.

Experimenten hebben aangetoond dat als de temperatuur en de druk worden verhoogd de efficiency naar 85% kan worden verbeterd. Dit is beter dan de destillatieapparatuur en de filters die de NASA heeft ontwikkeld om urine en zweet van de astronauten om te zetten naar zuiver drinkwater.

Startups JAXA

JAXA test het nieuwe destillatieapparaat in een periode dat het bezig is om een nieuw systeem van ruimtevaart startups op te zetten. JAXA is bezig om zich deels om te vormen naar kleinere startupbedrijven om op deze manier nieuwe ideeën en applicaties sneller te kunnen produceren.

Dergelijke startups hebben dan wel geen geld maar ze hebben vaak wel veel innovatievere ideeën. Deze ideeën zouden dan door JAXA financieel ondersteund kunnen worden.

Bron: United Press International

Eerste publicatie: 29 juli 2019