LightSail 2 stuurt de eerste signalen naar de Aarde

Artist impression van een zonnezeil hoog boven de Aarde.

De organisatie The Planetary Society heeft onlangs bevestigd dat hun LightSail 2 ruimtevaartuig de eerste signalen naar de Aarde heeft gestuurd.

De ongeveer 5 kilogram zware cubesat is ontworpen om te bewijzen dat zeilen op het licht van de Zon een rendabele manie ris om satellieten te verplaatsen. Brandstof is kostbaar en zwaar en als LightSail 2 kan bewijzen dat aandrijving met behulp van zone-energie ook prima werkt dan worden toekomstige missie naar de buitenste delen van het zonnestelsel mogelijk uitgevoerd door ruimtevaartuigen die worden aangedreven door geladen deeltjes van de Zon.

LightSail 2 werd op 25 juni 2019 met behulp van een Falcon Heavy raket van de firma SpaceX gelanceerd. Deze lancering vond plaats vanaf de lanceerbasis Kennedy Space Center in Florida. Op 2 juli 2019 verliet LightSail 2, dat de grootte heeft van een brood, de Prox-1. Prox-1 is het vervoermiddel voor LightSail. LightSail zal uiteindelijk zijn ultradunne zeil uitvouwen. Dit zeil is bevestigd aan vier panelen die uitgestrekt de grootte hebben van een boksring.

Maar voordat dit kan gaan gebeuren moet de Planetary Society de bevestiging hebben dat de ruimtesonde zelf in goede gezondheid verkeerd. Dat bericht kwam op 2 juli 2019 toen het ruimtevaartuig over het vluchtleidingscentrum vloog dat is gevestigd op de California Polytechnic State University in San Luis Obispo. De signalen warden door de antenne van LightSail 2 verstuurd. Het signaal werd in morse code verzonden.

Op 3 juli 2019 zijn er nieuwe gegevens verzameld over de toestand van de ruimtesonde. LightSail 2 vloog toen over Georgia Tech, de Universiteit waar Prox-1 door studenten werd gebouwd.

Begin volgende week zal de cubesat zijn zonnezeil ontvouwen en als dat eenmaal is gebeurd zal de straling van de Zon LightSail 2 een zacht duwtje geven. Doel van de missie het bestuderen hoe LightSail 2 zich in een tijdsbestek van een maand een beetje in zijn baan verplaatst. Dit moet aantonen dat zeilen op de straling van de Zon een effectieve manier is om satellieten voort te stuwen.

LightSail 2 is niet de eerste missie die dit wil demonstreren. In 2010 al liet de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA de IKAROS-missie al zeilen op de straling van de Zon.

 

Eerste publicatie: 5 juli 2019