Ruimtevaartnieuws

NASA verkenner maakt nieuwe foto’s van de dwergplaneet Ceres

De Occator krater op Ceres
De Occator krater op Ceres heeft een doorsnede van 92 kilometer en is ongeveer 4 kilometer diep. Credit: NASA/JPL-Caltech

De ruimtesonde DAWN van de NASA blijft schitterende foto’s maken van de dwergplaneet Ceres.

Op één van de foto’s is de enorme krater Occator zichtbaar met zijn heldere centrale gebied. Het is het helderste gebied op Ceres. De krater zelf heeft een doorsnede van 92 kilometer en een diepte van 4 kilometer. De krater is ongeveer 75 keer groter dan de beroemde Barringer krater in Arizona. De opname werd begin oktober 2016 gemaakt vanaf een hoogte van 1480 kilometer.

Planeetonderzoekers denken dat de heldere vlekken afkomstig zijn van brijnachtig materiaal dat als gevolg van geologische activiteit opborrelt uit het binnenste van de dwergplaneet. De vloeistof sublimeert op de een of andere manier waarbij er heldere zouten achterblijven. Het opborrelen is mogelijk in gang gezet door de inslag van een grote asteroïde. Wetenschappers denken dat zo ook de Occator krater is ontstaan.

De onderzoekers hebben ook een foto vrijgegeven die een idee geeft van hoe wij Ceres zouden zien van dichtbij. Deze foto werd vrijgegeven op 18 november 2016 en is samengesteld uit opnames die in 2015 zijn gemaakt door de DAWN. De kleuren zijn door de onderzoekers toegevoegd.

Opanme van Ceres gemaakt door de DAWN
Ceres zoals het menselijk oog de dwergplaneet van korte afstand zou zien. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Dawn gaat naar een nieuwe baan op een hoogte van 7242 kilometers toe. Vanuit die baan gaat de verkenner nieuwe metingen uitvoeren. Zo zal de gammastralen- en neutronenspectrometer kijken naar kosmische straling die zich in de ruimte rond de asteroïde bevindt. Astronomen willen die vergelijken met de straling dichterbij de dwergplaneet. Op deze manier hopen ze de ruis te kunnen verwijderen om zo meer zekerheid te kunnen krijgen over de samenstelling van Ceres.

De DAWN is op 4 november begonnen aan zijn reis naar de nieuwe baan toe. De oorspronkelijke missie van de DAWN eindigde in juli 2016 maar NASA heeft de missie verlengd omdat de verkenner nog in een uitstekende gezondheid verkeerd.

De DAWN werd in 2007 gelanceerd en bracht in juli 2011 een bezoek aan de asteroïde Vesta. In september 2012 werd de baan om Vesta verlaten en begon de ruimtesonde aan zijn reis naar de dwergplaneet Ceres. DAWN kwam in maart 2015 aan bij Ceres.

Eerste publicatie: 20 november 2016
Bron: space.com