Buitenaards leven - exoplaneten

Bekijk 17 jaar van de baan van een exoplaneet in één filmpje

Deze tien seconden durende animatie toont ongeveer driekwart van de volledige baan van de planeet.

Deze afbeelding toont Beta Pictoris b en c in de stofschijf rond Beta Pictoris. Axel Quetz / MPIA Graphics Department.
Deze afbeelding toont Beta Pictoris b en c in de stofschijf rond Beta Pictoris. Axel Quetz / MPIA Graphics Department.

Bèta Pictoris b is een jonge exoplaneet die ongeveer 12 keer zo zwaar is als Jupiter en met een baan die bijna twee keer zo lang is. Nu laat een timelapse-video van de bijna 23-jarige baan van de planeet je het grootste deel van die reis in slechts 10 seconden zien.

Jason Wang, een astrofysicus aan de Northwestern University, heeft een poging geleid om 17 jaar aan gegevens over de baan van Bèta Pictoris b rond zijn moederster samen te vatten in een video van 10 seconden van de transit van de planeet. De timelapse vangt ongeveer 75% van de volledige baan van de exoplaneet.

Bèta Pictoris b  bevindt zich op ongeveer 63 lichtjaar afstand van de Aarde in het gelijknamige sterrenbeeld Pictor. Het stersysteem van de planeet is relatief jong – ongeveer 26 miljoen jaar. Bèta Pictoris b is ongeveer 8 keer verder van zijn ster verwijderd als de Aarde van de Zon.

De moederster heeft een massa van 1,75 zonsmassa en is 8,7 keer helderder dan de Zon. Net als zijn ster (hoewel niet in dezelfde mate) is de exoplaneet “extreem helder”. Daarom is het een van de eerste exoplaneten die ooit zijn gevonden en direct in beeld is gebracht. De exoplaneet is zo groot dat hij op de grens van een planeet en een bruine dwerg ligt, die zwaarder zijn dan planeten.

De planeet werd in beeld gebracht door drie instrumenten, één op het Gemini Observatorium en twee op de Europese Zuidelijke sterrenwacht. Wang verwerkte de beeldgegevens en liet er bewegingsinterpolatie op los waardoor de beweging van de planeet in de loop van zijn baan werd gladgestreken. Wang corrigeerde voor beeldvervaging met behulp van een techniek genaamd adaptieve optica, die atmosferische verstoring vermindert.

In het midden van de video wordt Bèta Pictoris b weergegeven door een X omdat de felle helderheid van zijn moederster beeldvormingsinstrumenten verblindde voor de passerende exoplaneet.

Eerder dit jaar produceerde Wang een 12-jarige timelapse van vier sterren in een ander systeem dat om hun moederster draait. Dat systeem, HR8799, bevindt zich op ongeveer 133,3 lichtjaar van de Aarde en was het eerste extrasolaire planetenstelsel dat rechtstreeks in beeld werd gebracht. De video van de banen van de exoplaneten laat zien hoe verschillende werelden met verschillende snelheden om hun ster draaien, in een betoverende lus van 4,5 seconden.

We bevinden ons op een kritiek moment in het onderzoek van exoplaneten. De National Academies of Sciences, Engineering en Medicine verklaarden in hun decadale enquête van 2014 dat het vinden van bewoonbare werelden een prioriteit is tot 2030. En terwijl de Webb Space Telescope opmerkelijk scherpe beelden van exoplaneten biedt, waardoor planetaire wetenschappers een idee krijgen van de samenstelling van hun atmosferen en hun voorkomen, heeft NASA al plannen geschetst voor zijn volgende generatie Habitable Worlds Observatory.

Maar voorlopig lopen we daar nog op vooruit. Voor nu moeten we het doen met de vredige beweging van het object dat rond Bèta Pictoris draait.

Eerste publicatie: 12 augustus 2023
Bron: gizmodo & anderen