Astronomen

Wie was Bernard Lovell?

Sir Bernard Lovell (1913-2012)
Sir Bernard Lovell (1913-2012). Door Jodrell Bank, University of Manchester, Attribution, Koppeling

Op 31 augustus 1913 werd de Engelse natuurkundige en radioastronoom Sir Bernard Lovell geboren. Lovell was pionier op het gebied van radars en radiotelescopen. Hij was de grote drijfveer achter de radiotelescoop van Jodrell Bank. Dit was in het begin van de space race tussen de Russen en de Amerikanen de enige radiotelescoop die raketten in de ruimte kon volgen.

Bernard Lovell was de zoon van Gilbert en Emily Laura Lovell. Hij werd in 1913 in Bristol geboren. Lovell studeerde natuurkunde aan de universiteit van Bristol alwaar hij in 1934 zijn bachelor behaalde. In 1936 promoveerde hij op een proefschrift over de elektrische geleidbaarheid van dunne films. Na een jaar als assistent docent in de natuurkunde aan de universiteit van Manchester werd hij lid van het onderzoeksteam aan deze universiteit dat zich bezighield met kosmische straling. Hij bleef hier werken totdat in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Tijdens de oorlog werkte Lovell voor het ministerie van defensie. Hij deed daar onderzoek naar het gebruik van radar als opsporingsmiddel en als navigatiemiddel. Voor zijn waardevolle onderzoek werd hij in 1946 benoemd tot Officer of the Order of the British Empire. Gewapend met een overbodige radaropstelling ging hij in 1945 terug naar de universiteit van Manchester. Omdat de stadsomgeving zijn werk stoorde verplaatste bij de opstelling naar Jodrell Bank, ongeveer 30 kilometer buiten Manchester. Kort erna kreeg hij van de universiteit toestemming om zich permanent op het terrein dat al in bezit was van de universiteit, te vestigen en sponsorden ze de constructie van zijn eerste radiotelescoop.

Al experimenterende toonde hij aan dat radar gebruikt kan worden voor het waarnemen van echo’s van daglichtmeteoren. Met behulp van fondsen van de universiteit bouwde hij de destijds grootste bestuurbare radiotelescoop ter wereld die tegenwoordig ook zijn naam draagt. De Lovell Telescope, oorspronkelijk als Mark I bekend, werd in 1957 opgeleverd op kreeg in 1987 zijn naam. De Mark 1 telescoop was destijds de enige radiotelescoop die signalen van zwel de eerste Russische als Amerikaanse satellieten kon ontvangen en er instructies naar toe kon sturen. Het lijkt tegenwoordig erg vreemd maar het nut van een dergelijke telescoop was destijds aan de telecommunicatie-industrie en de militaire leiders van de beide supermachten voorbij gegaan.

Ondanks het grote succes, waaronder het volgen van de Spoetnik 1 in 1957 had Lovell grote problemen om voldoende geld te vinden voor zijn radiotelescoop. Het grootste probleem was om de stijgende kosten het hoofd te bieden in een periode dat de overheid flink bezuinigde. Pas 3 jaar na de oplevering van de telescoop was Lovell uit de schulden, dit dankzij een fondsenwervingscampagne onder de bevolking en een toelage van het ministerie van financiën.

De Lovell Telescope van het Jodrell Bank Observatory uit 1957 met een diameter van 76 meter.
De Lovell Telescope van het Jodrell Bank Observatory uit 1957 met een diameter van 76 meter. Door Mike Peel; Jodrell Bank Centre for Astrophysics, University of Manchester., CC BY-SA 4.0, Koppeling

In 1951 werd Lovell benoemd tot hoogleraar in de radioastronomie aan de universiteit van Manchester en was hij de oprichter en de eerste directeur van het Jodrell Bank Experimental Station. Beginnende in 1958 verrichtte Lovell veel onderzoek aan het karakteriseren van zonnevlammen. In 1960 begon hij samen te werken met Fred Whipple van het Smithsonian Astrophysical Observatory in de Verenigde Staten.

In 1958 werd Lovell toegelaten tot de Royal Society en in 1960 kreeg hij de Royal Medal van de society. In 1961 werd hij geridderd voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de radioastronomie.

Sir Bernard Lovell overleed op 6 augustus 2012. Hij is 98 jaar oud geworden.

 

Eerste publicatie: 31 augustus 2020
Bron: wikipedia, universiteit van Manchester, Jodrell Bank Observatory