Chinese maanrover heeft inmiddels meer dan 354 meter afgelegd

Yutu 2 gefotografeerd door Cheng'e 4
Het Jade Konijn 2 zoals gefotografeerd door de Chang’e 4 maanlander. Beiden staan aan de verre zijde van de Maan. Credit: CNSA

De Chinese maanrover Yutu-2 heeft inmiddels 345,059 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan en is nu weer in slaapstand gezet om de lange koude nacht op de Maan te kunnen overleven.

Zowel de lander als de rover van de Chinese Chang’e 4 missie hebben hun werk op de 12de dag op de Maan beëindigd en zijn nu in slaapstand gezet voor de lange koude nacht op de Maan. Dit heeft het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration (CNSA) op 4 december 2019 laten weten.

Als gevolg van de complexe geologische omgeving en het ruige en zwaar bekraterde terrein aan de verre zijde van de Maan wordt de route die de maanrover volgt zeer zorgvuldig gepland. China wil niet dat de rover voortijdig vastloopt.

CNSA verwacht dat Yutu-2 nog wel enige tijd zal blijven functioneren. De rover rijdt langzaam maar stabiel naar zijn doelen toe op weg naar nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen.

De Chinese Chang’e 4 verkenner wer dop 8 december 2018 gelanceerd. De verkenner maakte de allereerste zachte landing op de verre zijde van de Maan. Deze landing vond op 3 januari 2019 plaats in de Von Karman krater in het Aitken bassin dat aan de zuidpool van de Maan ligt.

Een dag op de Maan komt overeen met 14 dagen op Aarde, een nacht op de Maan is even lang. Door een gebrek aan zonne-energie gaat de Chang’e 4 verkenner tijdens de 14 dagen durende nacht in slaapstand.

 

Eerste publicatie: 5 december 2019
Bron: Xinhua News Agency China