Ruimtevaartnieuws

Yutu 2 heeft inmiddels 448 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan

beeld van de horizon gezien door Yutu-2 en de Chang'e-4 maanlander
Yutu-2 heeft veel langer gefunctioneerd dan de drie maanden waarvoor de maanauto was ontworpen. Het is daarmee ondertussen de veruit langstlevende maanauto ooit geworden.

De Chinese maanauto Yutu-2, Jade Konijn 2, heeft inmiddels 447,68 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. De maanauto verricht daar wetenschappelijk onderzoek op nog nooit eerder verkend terrein.

Zowel de lander als de maanauto hebben hun werk op de 17e dan op de Maan beëindigd en zijn wegens een gebrek aan zonne-energie in een slaapstand gezet. Dit meldt het Lunar Exporation and Space Program Center van de China National Space Administration.

De Chinese Chang’e-4 ruimtesonde werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte op 3 januari 2019 de eerste zachte landing ooit in de Von Karman krater op de verre zijde van de Maan. Deze krater bevindt zich in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de Maan.

De Maan draait in een gebonden rotatie om de Aarde heen. Dit betekent dat de omlooptijd om de Aarde gelijk is aan de rotatietijd van de Maan om zijn as. Het resultaat is dat de Maan altijd met dezelfde zijde naar de Aarde toe is gericht. Een dag op de Maan komt overeen met 14 dagen op Aarde en de nacht op de Maan duurt uiteraard even lang.

Tijdens de 17de dag op de Maan ging Yutu-2 verder met het verkennen van het gebied ten noordwesten van de landingsplaats en werden er nieuwe wetenschappelijke data verzameld.

Yutu-2 functioneert al veel langer dan de drie maanden waarvoor de maanauto was ontworpen. Het is inmiddels veruit de langstlevende maanauto ooit.

De maanauto heeft wetenschappers geholpen bij het onthullen van geheimen die diep begraven liggen onder het oppervlak aan de verre zijde van de Maan. Ook heeft het onderzoek van Yutu-2 onze kennis over de geschiedenis van botsingen en vulkanische activiteiten in ons zonnestelsel vergroot en weten we nu meer over de geologische evolutie van de Maan.

Onder de wetenschappelijke taken van de Chang’e-4 missie bevinden zich ook astronomische waarnemingen van laagfrequente radiostraling, het onderzoek van het gebied en van landformaties, bepalen van de mineralogische samenstelling en de structuur van de ondergrond en het meten van neutrale straling en neutrale atomen.

China werkt in deze missie samen met andere landen. Zo hebben Nederland, Duitsland, Zweden en Saoedi-Arabië instrumenten geleverd voor de missie.

Later dit jaar wil China zijn eerste missie naar Mars lanceren. Ook de Chang’e-5 missie die materiaal van de Maan terug moet brengen naar de Aarde zal later dit jaar worden gelanceerd.

 

Eerste publicatie: 2 mei 2020
Bron: Xinhua News Agency