Buitenaards leven - exoplaneten

Compact systeem van super-Aardes gevonden rond de ster Lacaille 9352

De rode dwerg Lacaille 9352
Een artist impressie van het meervoudige planeetsysteem van super-Aardes in een baan rond de nabije rode dwerg Lacaille 9352. Credit: Mark Garlick.

Een team van astronomen van het RedDots-project heeft twee super-Aardes en een kandidaat planeet gevonden in een baan rond de nabije rode dwerg Lacaille 9352.

Lacaille 9352 bevindt zich op een afstand van 10,7 lichtjaar van de Aarde en het is de 12de meest nabije ster tot de Aarde. De leeftijd van de rode dwerg bedraagt 4,57 miljard jaar. De ster is ook bekend als Gliese 887, GJ 887 en HD 217987 en bevindt zich in het sterrenbeeld Piscis Austrinus – Zuidervis.

De ster is veel zwakker dan de Zon en heeft een grootte van ongeveer 0,5 * de Zon. Dit betekent dat de bewoonbare zone van Lacaille 9352 zich dichter bij de ster bevindt dan de afstand van de Aarde tot de Zon.

De ster is waargenomen door astronome Sandra Jeffers van de universiteit van Göttingen en haar collega’s van het RedDots-team. Ze gebruikten hiervoor de HARPS (High Accuracy Radial Velocity Searcher)-spectrograaf van de 3,6 meter telescoop van de La Silla-sterrenwacht van de ESO.

Zoals de naam al aangeeft maakt de HARPS gebruik van de radiale snelheidsmethode om exoplaneten te vinden.

HARPS ontdekte periodieke signalen bij Lacaille 9352 die wijzen op planeten met omlooptijden van 9,3 en 21,8 dagen.

De planeten hebben de aanduidingen Lacaille 9352b (Gliese 887b) en Lacaille 9352c (Gliese 887c) gekregen en ze hebben een massa van 4,2 resp. 7,6 * de massa van de Aarde. Beide planeten bevinden zich binnen, maar op de binnenste grens, van de bewoonbare zone van de ster.

Ze hebben oppervlaktetemperaturen van 195 ° respectievelijk 79 °C.

Het onderzoeksteam ontdekt ook een, nog onbevestigd, signaal met een periode van 50 dagen. Dit zou een derde super-Aarde, Lacaille 9352d (Gliese 887d) kunnen zijn die zich in een meer gematigde baan bevindt.

Naast de planeten ontdekten de onderzoekers nog twee interessante feiten over Lacaille 9253 die goed nieuws betekenen voor niet alleen de nieuw-gevonden planeten maar ook voor astronomen.

Ten eerste heeft de rode dwerg, anders dan onze Zon, maar heel weinig zonnevlekken. Als Lacaille 9352 net zo actief zou zijn als de Zon dan zou er waarschijnlijk ook een sterke sterrenwind zijn. Deze sterrenwind kan de atmosfeer van een planeet doen verdwenen. Dit betekent dat de nieuwe planeten mogelijk hun atmosfeer kunnen behouden of een dikkere atmosfeer hebben dan de Aarde en mogelijk leven kunnen herbergen. Dit ondanks dat de planeten meer licht ontvangen dan de Aarde.

Het andere interessante feit is dat de helderheid van Lacaille 9352 nagenoeg constant is. Daardoor zal het relatief gemakkelijk zijn om eventuele atmosferen van de super-Aardes te detecteren. Hiermee wordt de ster een belangrijk doelwit voor de nog te lanceren James Webb Space Telescope die de Hubble Space telescoop moet gaan opvolgen.

Het artikel is verschenen in het tijdschrift Science.

Bron: S.V. Jeffers et al. 2020. A multiplanet system of super-Earths orbiting the brightest red dwarf star GJ 887. Science 368 (6498): 1477-1481;

 

Eerste publicatie: 26 juni 2020
Bron: Sci-News