Raketten

De Russische Angara raket

 

Lancering van de Angara 1.2pp
Lancering van de allereerste Angara 1.2pp in juli 2014. Credit: Ministerie van Defensie Rusland

De Angara raket behoort tot een familie van Russische draagraketten die sinds de jaren ’90 zijn ontwikkeld. In 2014 hebben Er twee testlanceringen plaatsgevonden en de eerste commerciële vlucht staat gepland voor 2019. De Angara raket moet de vervanger worden voor de Proton raket die gebruikt wordt om satellieten in een lage aardbaan te brengen.

Er zijn twee versies van de raket: de Angara 1.2pp en de Angara 5:

Angara 1.2pp

  • hoogte: 42.9 meter
  • Lading in een lage aardbaan: 3700 kilogram
  • Aantal trappen: 2
  • Brandstof: vloeibare zuurstof en kerosine

Angara 5

  • Hoogte: 64 meter
  • Lading in een lage aardbaan: 28.500 kilogram
  • Lading in een geostationaire baan: 5.500 kilogram
  • Lading in een geostationaire transfer baan: 8.000 kilogram
  • Boosters: 4
  • Trappen: 3
  • Brandstof: vloeibare zuurstof en kerosine voor trap 1 en trap 2. Vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof voor trap 3.

Ontwikkeling en geschiedenis

De eerste lancering van een Angara raket vond plaats vanaf de lanceerbasis Plesetsk Cosmodrome die ongeveer 800 kilometer ten noorden van Moskou ligt. Vanaf 2024 zal de Angara ook vanaf de nieuwe lanceerbasis Vostochny gelanceerd worden. Deze lanceerbasis bevindt zich in het verre oosten van Rusland.

De bedoeling is dat de Angara uiteindelijk de Proton raket gaat vervangen. De Protons worden vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Rusland betaald jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro huur voor deze basis. De trappen van de Proton omen meestal neer in daarvoor aangewezen gebieden rondom Baikonoer. De laatste jaren wordt er door Kazachstan steeds sterker geprotesteerd tegen het gebruik van de Proton vanwege de giftige brandstoffen en de slechte betrouwbaarheid van de raket.

Voor commerciële lanceringen zal Vostochny goedkoper zijn dat Plesetsk. Dat heeft vooral te maken met de noordelijke ligging van de basis die het lastiger maakt om satellieten in een geostationaire baan om de evenaar te brengen. Plesetsk is geschikt voor polaire banen maar die worden zelden door commerciële satellieten gebruikt. Vostochny is speciaal gebouwd om een graantje mee te kunnen pikken van de commerciële markt.

Er zijn momenteel twee varianten van de Angara raket: de Angara 1.2pp en de Angara 5. De raketten worden ontwikkeld door het Khrunichev State Research and Production Space Center in Moskou en ze moeten ladingen van 3800 tot 24500 kilogram in een lage aardbaan kunnen brengen.

Op dit moment wordt alleen de Angara 1.2pp door International Launch Services in de markt gezet. ILS is het bedrijf dat laadruimte van Russische raketten verkoopt.

Lanceringen en toekomst

De eerste Angara 1.2pp raket werd op 9 juli 2014 vanaf de lanceerbasis Plesetsk Cosmodrome gelanceerd. Deze lancering verliep zonder problemen. Er was een dummy lading aan boord en geen echte satelliet.

Op 23 december 2014 werd de tweede Angara gelanceerd. Ditmaal was het een Angara 5A variant die gebruik maakte van de Briz-M trap. Ook deze raket werd vanaf Plesetsk gelanceerd en had een dummy lading aan boord. Ook deze lancering verliep probleemloos. De lancering was tweemaal zo duur als de lancering van een Proton raket maar de Russen zeggend at de prijs per lancering snel zal zakken als de raket eenmaal in serieproductie is.

In 2019 moeten er wederom drie testlanceringen plaatsvinden. De eerste twee lanceringen zullen naar een lage aardbaan zijn en daarbij wordt dan de Angara A1.2 variant gebruikt die drie Gonets-M-communicatiesatellieten zal lanceren.

De derde lancering van 2019 zal een Angara A5P variant zijn die de Luch-5M satelliet in een geostationaire baan moet brengen. In 2020 wil het Koreaanse Aerospace Research Institute hun KOMPSAT-6 laten lanceren met een Angara A1.2.

 

Eerste publicatie: 7 juli 2018
Bron: space.com