De United Federation of Planets heeft Mars al ingepikt

Star Trek logo op Mars gevonden
De Mars Reconnaissance Orbiter heeft op de rode planeet een structuur waargenomen die sterk lijkt op het beroemde logo van Star Trek. Credit: © NASA/JPL/University of Arizona)

Het lijkt erop dat Star Trek al op de rode planeet is geland. De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA heeft een grote duin gefotografeerd die de vorm heeft van het Star Trek logo.

Nu zullen we Kirk, Spock, Picard of Michael Burnham niet gaan aantreffen op de planeet. Net als het beroemde “gezicht op Mars” is het logo per toeval door wind, lava en andere krachten in het martiaanse landschap uitgesneden.

De duin bevindt zich in Hellas Planitia. Dit is een grote vlakte zich in het Hellas inslagbassin bevindt aan het zuidelijk halfrond van Mars. De vorm is veroorzaakt door de invloeden van lava, duinen en wind. De MRO heeft meerdere structuren met deze vorm gefotografeerd, het is dus niet voor het eerst dat dit Star Trek logo wordt vastgelegd.

Wetenschappers die met het HIRESE-instrument van de MRO werken bestuderen al jaren alle structuren die ze zien. Ze denken dat ze weten hoe deze vormen tot stand komen. Het verhaal begint met maanvormige zandduinen die door weer en wind zijn ontstaan.

Daarna kwam er lava. Uitbarstingen zorgden voor lavastromen rond de duinen. Deze lavastromen waren niet dik genoeg om ze volledig te bedekken. Toen de lava afkoelde bleven de zandduinen als eilandjes over.

Het bleven echter duinen en de wind bleef blazen. Uiteindelijk zijn de hopen zand die de duinen vormden door de wind weggeblazen en bleven de afdrukken, als een voetafdruk, over in de lava.

Het Star Trek-logo is toeval maar het gezegde van “live long and proper” gaat wel degelijk op voor de Mars Reconnaissance Orbiter. De orbiter stuurt nu al 13 jaar opnames van hoge resolutie terug naar de Aarde. De ruimtesonde dient daarnaast als verbindingssatelliet voor de Curiosity rover en de InSight lander van de NASA en men verwacht dat de MRO ook ondersteuning zal gaan leveren als de Mars 2020 missie landt op de rode planeet.

 

Eerste publicatie: 15 juni 2019
Bron: NASA