Categories: Plutozonnestelsel

Hoe koud is het op Pluto?

Deze opnames die door de LORRI van de New Horizons zijn gemaakt laten vier verschillende gezichten zien van Pluto. Pluto draait in 6,4 dagen om zijn as

Pluto bevindt zich 30 tot 50 keer verder weg van de Zon dan de Aarde en het is daarmee één van de koudste grote hemellichamen in het zonnestelsel. Maar ondanks de grote afstand zijn de temperatuurschommelingen dermate groot dat ze een groot effect hebben op de dwergplaneet.

Veranderingen in de tijd

Alle planeten vertonen temperatuurveranderingen die gerelateerd zijn aan hun seizoenen. Sommige veranderingen zijn extremer dan andere. Op zijn warmst, als Pluto het dichtste bij de Zon staat bereikt de temperatuur een waarde van -223° Celsius. Op zijn koudst wijst de thermometer een temperatuur van -233° Celsius aan.

Deze verandering in temperatuur lijkt erg klein maar heeft wel een significant effect. Pluto bestaat uit een rotsachtige kern omringd met ijs van verschillende soorten gas. Bij de dichtste nadering van Pluto tot de Zon is de temperatuur hoog genoeg om ijs direct te sublimeren in gas om zo een ijle dunne atmosfeer te vormen. Bij het toenemen van de afstand tot de Zon bevriest dit gas weer en verdwijnt ook de atmosfeer.

Pluto bestaat uit een stenen kern omringd door ijs. Als er kalium in de ondergrond voorkomt dan kan het radio-actieve verval van kalium er voor zorgen dat de temperatuur hoog genoeg oploopt om een vloeibare oceaan te vormen onder de ijskorst. We hebben het hier dan wel niet over water maar over vloeibare gassen.

Pluto bevindt zich in de Kuipergordel, dit is een gordel van ijsachtige rotsen die zijn overgebleven na de vorming van het zonnestelsel. Toen Pluto nog als planeet werd geclassificeerd was ze allerkoudste van de negen planeten. Als Kuipergordel-object maakt de dwergplaneet deel uit van miljoenen andere objecten die een gelijkaardige temperatuur hebben.

Overige artikelen over Pluto:

Eerste publicatie: 22 november 2012
Laatste wijziging: 30 september 2017

 
kuuke

Recent Posts

Ingenuity vliegt naar nieuwe locatie op Mars

  De Mars helikopter Ingenuity heeft gisteren zijn vijfde vlucht gemaakt. De kleine helikopter steeg…

13 uur ago

Al Amal – de eerste Arabische interplanetaire missie

  De Hope Mars Mission, ook wel de Emirates Mars Mission genoemd, is de eerste…

2 dagen ago

De lengte van de dag op Venus verandert voortdurend

Wetenschappers hebben radiogolven gebruikt om de rotatiesnelheid en kanteling van de draaiingsas van Venus nauwkeuriger…

3 dagen ago

60 Miljoen sterren maar geen buitenaards leven gevonden

Astrobiologen van het Breakthrough Listen project hebben de voorlopige resultaten van een SETI-onderzoek gepubliceerd. In…

4 dagen ago

Chinese rakettrap valt ongecontroleerd terug naar de Aarde

Een grote Chinese raket is bezig met een ongecontroleerde terugval naar de Aarde. Het is…

4 dagen ago

Parker Solar Probe ziet een radiosignaal in de atmosfeer van Venus

Tijdens een korte zwaai langs Venus detecteerde de Parker Solar Probe van de NASA een…

5 dagen ago