De opbouw van de Aarde

 

Schematische weergave van de opbouw van de Aarde

Schematische weergave van de opbouw van de Aarde

Onder de bekende planeten is de Aarde uniek vanwege de overvloed aan water die er voorkomt. Andere planeten – inclusief een paar manen – hebben een atmosfeer, ijs en zelfs oceanen maar alleen de Aarde kent de juiste condities voor het voorkomen van leven.

 

De oceanen bedekken ongeveer 70% van het oppervlak, de gemiddelde diepte bedraagt 4 kilometer. Vers water in vloeibare vorm komt voor in meren en rivieren en als waterdamp in de atmosfeer die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor het weer op Aarde.

De Aarde bestaat uit verschillende lagen. De oceanen en de continenten vormen de buitenste laag, de korst. De Aardse korst is tussen de 5 en 75 kilometer dik. De dikste delen bevinden zich onder de continenten en de dunste delen liggen onder de oceanen.

De korst

De korst van de Aarde bestaat uit verschillende elementen:

  • 32% ijzer
  • 30% zuurstof
  • 15% silicium
  • 14% magnesium
  • 3% zwavel
  • 2% nikkel
  • sporen van calcium, aluminium en andere elementen

De korst is opgedeeld in grote platen die drijven op de mantel. Dit is de onderliggende laag. De platen zijn voortdurend in beweging; ze bewegen net zo snel als je vingernagel groeit. Als deze platen langs elkaar schuren ontstaan er aardbevingen. Daar waar platen met elkaar botsen ontstaan bergen en daar waar ze onder elkaar duiken ontstaan diepe troggen. Plaattektoniek is de theorie die de beweging van deze platen verklaard.

De mantel

De mantel is de laag onder de korst. De mantel is ongeveer 2890 kilometer dik. Deze laag bestaat voornamelijk uit silicaathoudend gesteente dat rijk is aan ijzer en magnesium. Intense hitte zorgt ervoor dat het gesteente stijgt waarna het afkoelt en terug zakt naar de kern. Deze convectie is er vermoedelijk verantwoordelijk voor dat de platen in de korst kunnen bewegen. Daar waar de mantel door de korst heen duwt ontstaan vulkanen.

De kern

In het centrum van de Aarde bevindt zich de kern, deze kern bestaat uit twee delen. De massieve binnenkern bestaat uit ijzer en heeft een straal van ongeveer 1.220 kilometer. Deze binnenkern wordt omringd door een vloeibare buitenkern die bestaat uit een legering van nikkel en ijzer. Deze buitenkern is ongeveer 2.180 kilometer dik. De binnenkern draait met een andere snelheid dan de rest van de planeet en is daarmee verantwoordelijk voor het magnetische veld van de Aarde.

Als geladen deeltjes van de zonnewind botsen met de atmosfeer boven de Aardse polen dan ontstaat het zogenoemde poollicht.

Poollicht zoals dat aan de polen van de Aarde waargenomen kan worden

Poollicht zoals dat aan de polen van de Aarde waargenomen kan worden

 

Eerst publicatie: 24 jun 2013
Laatste keer bewerkt op: 4 maart 2017

Meer artikelen over onze planeet: Hoe oud is de Aarde?, De atmosfeer van de Aarde – samenstelling, klimaat en weer De grootte van de AardeDe afstand van de Aarde tot de Zon, Hoe snel beweegt de Aarde?Cruithne, de tweede maan van de Aarde?Nieuwe quasi-maan van de Aarde ontdekt