Aarde

Cruithne, de tweede maan van de Aarde?

Opname van 3753 Cruithne
Cruithne gefotografeerd op 31 juli 2001 vanaf de Powell Sterrenwacht in Kansas

Cruithne is een object waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord. Niet zo verwonderlijk want het is een rotsblok van ongeveer 5 kilometer doorsnede. Cruithne is een beetje groter dan de gemiddelde NEO (Near Earth Asteroid – dit zijn asteroïden die dicht bij de Aarde kunnen komen) maar veel kleiner dan de meeste asteroïden die we hebben gecatalogiseerd. Desalniettemin willen we er niet mee in botsing komen want Cruithne is groot genoeg om het leven op Aarde uit te roeien. Cruithne bevindt zich op een veilige afstand van de Aarde. De komende eeuwen komt Cruithne nooit dichter bij dan 45 miljoen kilometer.

Cruithne is klein en bevindt zich op een redelijk grote afstand van de Aarde. Het object is daarom ook pas in 1986 ontdekt. Cruithne is wel een belangrijk object omdat het één van de weinige objecten is die in dezelfde baan van de Aarde om de Zon draait. Vanwege deze relatie wordt Cruithne soms wel de tweede maan van de Aarde genoemd.

Cruithne mag echter helemaal niet gezien worden als de tweede maan van de Aarde. Cruithne bevindt zich in een baan om de Zon. Cruithne bevindt zich helemaal niet in een baan om de Aarde.

Animatie van de baan van 3753 Cruithne
Animatie van de baan van Cruithne (Wikimedia Commons)

Wat is er te zien op Cruithne? Nou, als je niet van rotsen houdt niet veel. De asteroïde is ongeveer 5 kilometer in doorsnede en dat is niet erg groot. Er zijn geen grote kraters of andere dingen die het interessant kunnen maken. De ontsnappingssnelheid van Cruithne bedraagt 2,6 meter per seconde en dat betekent dat een goede sporter kan wegrennen van de asteroïde de ruimte in.

De volledige naam is 3753 Cruithne, oudere namen zijn 1983 UH en 1986 TO. Cruithne maakt deel uit de de Aten-asteroïden.

Cruithne is de hoofdpersoon uit de novelle “Manifold: Time” van Stephen Baxter. Dit boek werd in 2000 genomineerd voor de Arthur C. Clarke science-fictionprijs.

 

Cruithne in cijfers

Ontdekt door D. Waldron
Datum ontdekking 10 oktober 1986
Aphelium (Grootste afstand tt de Zon) 1,51 Astronomische Eenheden
Perihelium (kleinste afstand tot de Zon) 0,484 Astronomische Eenheden
Jaar 364,01 dagen
Gemiddelde baansnelheid 27,73 km/sec
Baan excentriciteit 0,515
Equatoriale inclinatie t.o.v. de baan 19,81°
Gemiddelde diameter 5 km
Massa 1,3*1014 kg
Dichtheid 2 g/cm3
Ontsnappingssnelheid 2,6 m/sec
Lengte van de dag 27,44 uur

Eerste publicatie:15 maart 2014
Laatste keer bijgewerkt: 15 oktober 2017

Meer over de Aarde