Ruimtevaartnieuws

Iran klaar om 6 satellieten te lanceren

Lancering Iraanse Simorgh raket
Lancering van een Iraanse Simorgh raket op 27 juli 2017. Credit: IRNA

Iran heeft zes satellieten klaar staan om te lanceren en aan een satelliet wordt nog gebouwd, aldus Mohammed-Javad Azari Jahromi, de Iraanse minister van Informatie en Communicatietechnologie.

Eind oktober vorig jaar stelde Jahromi al dat Iran plannen had om voor het einde van het Iraanse kalenderjaar, dat eindigt op 19 maart 2020, nieuwe satellieten in een baan om de Aarde wilde brengen.

In augustus 2019 rapporteerden westerse media een explosie van een Iraanse draagraket tijdens een lancering vanaf het Imam Khomeini ruimtevaartcentrum. De Iraanse autoriteiten ontkennen deze explosie.

Verschillende landen, de Verenigde Staten voorop, zijn bezorgd over de Iraanse raketlanceringen. Ze beweren dat deze lanceringen tegen veiligheidsresolutie 2231 van de Verenigde Naties in gaan. Deze resolutie roept Iran op om geen ballistische raketten die kernkoppen kunnen vervoeren te ontwikkelen. Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken ontkent overigens dat de raketlanceringen in strijd zijn met deze resolutie.

 

Eerste publicatie: 27 januari 2020
Bron: RIA Novosti