Lancering Indiase aardobservatiesatelliet mislukt

Een Indiase raket is er afgelopen nacht niet in geslaagd om een satelliet in een baan om de Aarde te brengen. Deze satelliet zou real-time opnames moeten maken om cyclonen en andere potentiële natuurrampen te monitoren.
Kort na de lancering trad er in de derde en laatste trap een technisch probleem op. De lancering vond plaats vanaf het ruimtevaartcentrum in Sriharikota in het zuiden van India.
Het ging om een geostationaire satelliet hetgeen betekent dat deze satelliet in een vast punt boven de Aarde had moeten komen. De satelliet zou opnames maken van wolkenformaties en onweersbuien en gegevens verzamelen voor de landbouw, bosbouw en zeevaart.
De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO (Indian Space Research Organization) gaf niet aan wat er na de mislukte ontsteking van de derde trap met de raket en de satelliet is gebeurd.
Omdat die derde trap niet ontstak kreeg de raket onvoldoende snelheid om in een baan om de Aarde te komen. Op termijn zal de raket met de satelliet terugvallen op Aarde maar wanneer precies is nog niet bekend.
Sinds 2001 heeft India 14 lanceringen gedaan richting een geostationaire baan. Vier van die lanceringen mislukten.
India heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma met tientallen jaren van research dat het land in staat stelt om satellieten, communicatie en aardobservatietechnologieën te ontwikkelen die helpen bij het oplossen van alledaagse problemen thuis en het voorspellen van stormen en overstromingen.
De Indiase regering heeft verkondigd dat in 2022 de eerste bemande Indiase ruimtevlucht uitgevoerd moet worden.
In 2019 stuurde India een ruimtesonde naar de verre zijde van de Maan die daar onderzoek moest gaan doen naar opslagplaatsen van water. Deze ruimtesonde slaagde er niet in om een zachte landing te maken en ging verloren. De bijbehorende orbiter deed echter wel zijn werk.
Eerste publicatie: 12 augustus 2021
Bron: diverse persberichten