Ruimtevaartnieuws

Lancering nieuwe Chinese Kuaizhou-11 raket mislukt

Lancering KZ-11 raket
De mislukte lancering van de eerste Kuaizhou-11 vanaf Jiquan op 10 juli 2020. Credit: CCTV/CASIC/screengrab)

China heeft bevestigd dat de lancering van de Kuaizhou-11 raket op 10 juli 2020 vanaf de lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van het land is mislukt. De oorzaak van deze mislukking wordt nog onderzocht.

Deze mislukte lancering komt slechts een dag nadat het land met succes een Lange Mars-raket lanceerde vanaf de Xichang Satellite Launch Center in de zuidwestelijke provincie Szechuan.

Een persbericht van het staatspersbureau Xinhua meldt dat er een verstoring op is getreden kort na de lancering om 06:17 uur Nederlandse tijd. De specifieke oorzaak van de mislukking wordt onderzocht, aldus Xinhua.

Video-opnames van de lancering laten zien dat de raket de eerste minuut na de lancering goed functioneerde en dat de eerste en de tweede trap succesvol werden gescheiden.

De Kuaizou-11 (KZ-11) moet op zijn eerste missie twee satellieten in de ruimte brengen. De ontwikkeling van de raket startte in 2015 en in 2018 had al de eerste lancering moeten plaatsvinden maar de ontwikkeling van de raket werd verschillende malen door technische problemen vertraagd.

Er waren twee satellieten aan boord van de raket. De Centispace-12 (ook wel Xiangrikui-2 of Weili-1-02 genoemd in de media) was onderdeel van een serie satellieten voor aardobservatie vanuit een lage aardbaan. De Jilin-1 Gaofen-02E (ook wel BilibiliSat genoemd) is een aardobservatiesatelliet bedoeld voor commerciële toepassingen zoals het managen van geologische rampen en natuurlijke hulpbronnen.

De KZ-11 werd ontwikkeld door de China Aerospace Science and Technology Corp. En uitgebaat door de China Space Sanjiang Group Corporation (Exspace). De raket kan een nuttige lading van maximaal 1000 in een zon-synchrone baan brengen. Of er wordt maximaal 1500 kg in een lage aardbaan gebracht. De KZ-11 is een van de zeven commerciële pogingen in China om naast de door de overheid betaalde lanceringen te opereren.

Deze lancering was de 19de lancering vanuit China dit jaar. Een dag eerder vond de 18de lancering plaats en die ging wel volgens het boekje. Een Lange Mars 3D-raket bracht met succes de APSTAR-6D telecommunicatiesatelliet in een baan om de Aarde. Deze Lange Mars 3D werd op 9 juli om 14:11 uur Nederlandse tijd gelanceerd.

APSTAR-6D moet ongeveer 15 jaar in een geostationaire baan blijven draaien. De satelliet is een onderdeel van een breedband communicatiesysteem voor het oostelijke deel van Azië. De satelliet is ontworpen voor breedbandverbindingen met een capaciteit van ongeveer 50 gigabytes per seconde.

De APSTAR-6D satelliet werd door de China Academy of Space Technology ontwikkeld. Als APSTAR-6D werkt dan is dit voor het eerst dat het Dongfanghong-4 platform voor satellieten in de ruimte wordt gebruikt. Dit platform is bedoeld om het gewicht van satellieten te verminderen en meer ruimte te creëren voor ladingen in de raket.

De lancering van het DFH-4E-platform komt na twee eerdere mislukkingen. In 2019 mislukte de lancering van ChinaSat-18 en tijdens de tweede poging in april van dit jaar gingen de Lange Mars 3B en de Indonesische satelliet Nusantara-2 verloren.

Eerste publicatie: 12 juli 2020
Bron: Xinhua, space.com