Ruimtevaartnieuws

NASA stelt missie naar asteroïde Psyche uit

NASA kondigde afgelopen vrijdag, 24 juni 2022, aan dat de Psyche asteroïde missie, de eerste missie van NASA naar een metaalrijke asteroïde, dit jaar niet meer gelanceerd zal worden. Een onafhankelijk onderzoeksteam zal de mogelijke opties voor de volgende stappen bestuderen, waaronder een schatting van de kosten.

Asteroïde 16 Psyche
Artist impression van een ruimteverkenner bij asteroïde 16 Psyche. Credit: JPL/NASA)

Vanwege de late levering van de vluchtsoftware en testapparatuur van de ruimtesonde heeft NASA onvoldoende tijd om de tests te voltooien die nodig zijn voorafgaand aan de resterende lanceerperiode van dit jaar. Deze eindigt op 11 oktober. Het missieteam heeft meer tijd nodig om ervoor te zorgen dat de software tijdens de vlucht naar behoren zal functioneren.

NASA selecteerde Psyche in 2017 als onderdeel van het Discovery Programma van het bureau. Dit is een reeks goedkope, competitieve missies onder leiding van één enkele hoofdonderzoeker. Het bureau vormt een onafhankelijke beoordelingscommissie om de weg voorwaarts voor het project en voor het Discovery-programma te beoordelen.

Het onafhankelijke beoordelingsteam, dat doorgaans bestaat uit experts van de overheid, de academische wereld en de industrie, zal mogelijke opties voor volgende stappen bekijken, inclusief geschatte kosten. Implicaties voor het Discoveryprogramma van de NASA en de planetaire wetenschapsportfolio zullen ook worden overwogen.

De navigatie- en vluchtsoftware van de ruimtesonde regelt de oriëntatie van de ruimtesonde terwijl die door de ruimte vliegt en wordt gebruikt om de antenne van de ruimtesonde naar de Aarde te richten zodat er gegevens verzonden kunnen worden en opdrachten kunnen worden ontvangen. Het geeft ook trajectinformatie aan het zonne-elektrische voortstuwingssysteem van de ruimtesonde. Dit systeem moet 70 dagen na de lancering in gebruik worden genomen.

Toen het missieteam van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Zuid-Californië begon met het testen van het systeem werd er een compatibiliteitsprobleem ontdekt met de testbedsimulatoren van de software, In mei verschoof NASA de beoogde lanceerdatum van de missie van 1 augustus naar niet eerder dan 20 september. Dit was nodig om het benodigde werk te kunnen voldoen. Het probleem met de testbedden is geïdentificeerd en verholpen maar er is echter niet genoeg tijd om de software voor een lancering dit jaar volledig te kunnen controleren.

Het vliegen naar een verre, metaalrijke asteroïde met Mars als zwaartekrachtshulp onderweg er naar toe vereist een ongelooflijke precisie. Het moet goed gaan. Honderden mensen hebben een opmerkelijke inspanning geleverd voor Psyche tijdens deze pandemie en het werk zal doorgaan zoals de complexe vluchtsoftware die grondig wordt getest en beoordeeld. Dit zei JPL-directeur Laurie Leshin. De beslissing om de lancering uit te stellen was niet gemakkelijk maar wel de juiste.

Het lanceervenster van de missie liep van 1 augustus tot 11 oktober 2022. Als er in deze periode zou worden gelanceerd dan zou de ruimtesonde in 2026 bij Psyche kunnen arriveren. Er zijn mogelijke lanceerperioden in zowel 2023 als 2024 maar de relatieve baanposities van Psyche en de Aarde leiden ertoe dat de ruimtesonde dan pas in 2029 of 2030 bij de asteroïde zal arriveren. De exacte data van deze mogelijke lanceerperiodes moeten nog worden bepaald.

De totale kosten van de missie voor de levenscyclus van Psyche, inclusief de raket, bedragen 985 miljoen dollar en daarvan is tot nu toe 717 miljoen dollar uitgegeven. De geschatte kosten die nodig zijn om elk van de beschikbare missie-opties te ondersteunen, worden momenteel berekend.

Twee projecten waren gepland om samen met Psyche met dezelfde Falcon Heavy-raket van SpaceX te worden gelanceerd, waaronder de Janus-missie van de NASA om dubbele binaire asteroïdesystemen te bestuderen en de Deep Space Optical Communications-technologiedemonstratie om lasercommunicatie met hoge gegevenssnelheid te testen die is geïntegreerd met de Psyche ruimtesonde. NASA beoordeelt de opties voor de beide projecten.

Eerste publicatie: 27 juni 2022
Bron: NASA