SpaceX breidt Starlink-netwerk uit tot 480 satellieten
Afgelopen nacht heeft een Falcon 9 raket van SpaceX wederom 60 satellieten in een baan om de Aarde gebracht. De Falcon 9 werd gelanceerd vanaf cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.
De succesvolle lancering brengt het aantal satellieten van het Starlink-netwerk op 480. Het is hiermee nu al veruit het grootste communicatienetwerk ter wereld.
Ongeveer 2:35 minuten na de lancering stopten de 9 hoofdmotoren van de eerste trap en zakte die weer terug naar de Aarde. De eerste trap maakte een succesvolle landing op het drone schip “Just Read the Instructions” van SpaceX.
De tweede trap bracht de satellieten succesvol in een baan om de Aarde en een video van SpaceX toonde hoe de satellieten ongeveer 15 minuten na de lancering werden uitgezet.
Het Starlink-netwerk is inmiddels groot genoeg voor een mini-internetdekking over de wereld. SpaceX heeft echter nog niks losgelaten over het gebruik van het netwerk en de beoogde klanten.
Starlink wil een wereldwijd netwerk voor breedband internetverbindingen opzetten waarmee andere spelers als Iridium en Intelsat worden afgetroefd. In 2019 zei SpaceX dat ze in de eerste fase van de uitrol 1600 satellieten willen lanceren.
Op dat moment kunnen de satellieten met behulp van laserpulsen data met elkaar uitwisselen en dat kunnen ze in het vacuüm van de ruimte dan sneller doen dat glasvezel op Aarde.
De kosten van Starlink, inclusief ontwikkeling en lancering, bedragen 10 miljard dollar. SpaceX wil voor Starlink tussen 2020 en 2015 10 miljard tot 15 miljard dollar ophalen. Dit schept mogelijkheden voor meer terminals aan de grond, 30.000 additionele satellieten en vervanging van satellieten.
Starlink dankt ook een deel van zijn snelheid aan het feit dat de satellieten zich in een lagere baan bevinden dan die van de concurrentie. Starlink opereert vanaf een hoogte van ongeveer 550 kilometer. Iridium satellieten draaien op een hoogte van ongeveer 780 kilometer boven de Aarde. De Kármánlijn definieert de ruimte op ongeveer 100 kilometer hoogte. Het International Space Station draait op een hoogte van ongeveer 400 kilometer.
Tijdens deze missie heeft Starlink ook de eerste satelliet uitgezet die is voorzien van een scherm die het zonlicht blokkeert op de heldere delen van de satelliet. Het is de bedoeling dat VisorSat, het zonnescherm, er voor zorgt dat de satellieten geen zonlicht meer naar de Aarde reflecteren zodat ze astronomische waarnemingen niet meer verstoren.
Het was de tweede Starlink-lancering sinds de beperkingen die zijn opgelegd vanwege de corona-pandemie. De lancering volgde ook kort na de eerste bemande lancering vanaf Amerikaanse bodem sinds 2011. Ook die lancering werd door SpaceX uitgevoerd met een Falcon 9 raket.
Eerder lanceerde SpaceX in mei en november 2019 en 6 januari, 17 februari, 18 maart en 22 april steeds batches van 60 satellieten.
De eerste trap van de Falcon 9 is voorheen al vier keer gebruikt waaronder eenmaal in januari 2019 voor de lancering van een Iridiumsatelliet en twee verschillende Starlink-missies in mei 2019 en januari 2020.
Eerste publicatie: 4 juni 2020
Bron: SpaceDaily