Sterrenkunde koeterwaals

Sterrenkunde koeterwaals – Bolide

Heldere bolide
Heldere bolide. Credit: NASA

Het is een vogel! Het is een vliegtuig! Is het een … bolide?

Het woord “bolide” heeft astronomisch gezien twee hoofddefinities en zelfs dan wordt het nooit op een consistente manier gebruikt. De Internationale Astronomische Unie heeft bijvoorbeeld geen definitie van de term vastgesteld. Dus als je het woord in het wild tegenkomt moet je gewoon de context gebruiken om erachter te komen wat de auteur bedoelde.

Over het algemeen verwijst een bolide in de astronomie naar een uitzonderlijk heldere meteoor. Maar verschillende mensen hebben verschillende definities van wat “uitzonderlijk” betekent. In sommige toepassingen verwijst het naar elke meteoor die een helderheid bereikt van minstens twee volle manen. In andere toepassingen verwijst de term naar elke vuurbal, een meteoor die groot genoeg is om zichtbaar vlammen (echt oververhitte stukjes steen) uit te zenden terwijl hij in onze atmosfeer crasht. Verder verwijst het woord soms alleen naar een meteoor die volledig explodeert in onze atmosfeer zonder ooit de grond te raken.

Geologen daarentegen hebben een heel andere betekenis van het woord. Ze gebruiken het om elk botslichaam te beschrijven, dat is elke steen die groot genoeg is om een krater op de grond achter te laten. Sommige geologen gebruiken het woord om te verwijzen naar een impactor van onbekende oorsprong. Het kan een komeet zijn, een steenachtige asteroïde of een metalen asteroïde, maar totdat een onderscheid is gemaakt is het gewoon een bolide.

Dat gezegd hebbende, wat de definitie ook is, bolides verwijzen over het algemeen naar een versie van grote rotsen die de Aarde raken.

Dit artikel maakt deel uit van de serie Sterrenkunde – koeterwaals. Het zijn vertaalde en eventueel bewerkte berichten van de rubriek Astronomy 101 van de website UniverseToday