Buitenaards leven - exoplaneten

Systeem met 7 gloeiend hete exoplaneten gevonden

De Kepler Space Telescope heeft misschien het beste voor het laatst bewaard. Astronomen die de gegevens doorzochten die de telescoop vóór zijn pensionering in 2018 had verzameld, hebben een systeem met zeven planeten gevonden die worden gebombardeerd door de straling van hun moederster.

een illustratie van zeven planeten die rond een ster draaien
Een illustratie van de zeven planeten van het Kepler-385-systeem. (credit: NASA/Daniel Rutter)

Elk van de zinderend hete exoplaneten in het systeem van Kepler-385 ontvangt meer straling van de zonachtige ster waar ze omheen draaien dan welke planeet in ons zonnestelsel dan ook van de zon ontvangt. De planeten lijken allemaal groter dan de Aarde, maar kleiner dan de ijsreus Neptunus in ons zonnestelsel.

Opwindend genoeg is het Kepler-385-systeem slechts een van de hoogtepunten in een nieuwe door de Kepler Space Telescope gecreëerde catalogus van ongeveer 4400 kandidaat-exoplaneet en 700 multi-planeetsystemen, die astronomen enthousiast maakt over de informatie die ze eruit kunnen halen.

Volgens onderzoeksleider en NASA-wetenschapper Jack Lissauer hebben ze de meest nauwkeurige lijst van Kepler-kandidaat-planeten en hun eigenschappen tot nu toe opgesteld. De Kepler-missie van de NASA heeft de meerderheid van de bekende exoplaneten gevonden en deze nieuwe catalogus zal astronomen in staat stellen meer over hun kenmerken te leren.

Wat weten we over de Kepler-385 planeten?

Het planetenstelsel Kepler-385 bevindt zich op een afstand van 4672 lichtjaar van de Aarde en het is een van de weinige systemen waarvan we weten dat het meer dan zes planeten bevat. Een van de andere bekende voorbeelden is het TRAPPIST-1 systeem van zeven aardse planeten.

In het hart van Kepler-385 bevindt zich een ster met een massa van 1,1 zonsmassa die ongeveer 5% heter is dan de Zon. De binnenplaneet, Kepler-385 b, heft een massa van ± 12,8 keer die van de Aarde en is 2,7 keer groter dan de Aarde. Hij draait op een afstand van ongeveer 0,15 AE om de Zon en heeft daar ongeveer 10 aardse dagen voor nodig.

De volgende planeet, Kepler-385 c, is iets groter en heeft een massa van ± 13,3 keer die van de Aarde. De planeet volgt een cirkelvormige baan van iets meer dan 15 aardse dagen. De afstand tot de ster bedraagt 0,13 AE.

Er wordt aangenomen dat zowel Kepler-385 b als Kepler-385 c rotsachtige planeten zijn met een dunne atmosfeer. De overige vijf planeten bevinden zich verder weg en zijn vermoedelijk ongeveer twee keer zo groot als de Aarde en zijn vermoedelijk gehuld in een dikke atmosfeer.

De Kepler Space Telescope begon in 2013 voor het eerst met het waarnemen van het heelal en zijn primaire missie eindigde in 2013. Hierna begon de telescoop aan een uitgebreide missie die duurde tot 2018 toen hij werd ontmanteld.

Maar zoals uit dit nieuwe onderzoek blijkt, zijn de door Kepler verzamelde gegevens zelfs een half decennium na de sluiting ervan nog steeds een schatkamer voor astronomen die meer onthullen over ons Melkwegstelsel en haar stellaire en planetaire bewoners.

Hoewel de laatste hoofdstukken van de Kepler-missie gericht zijn op het meten van hoe vaak planeten rond andere sterren voorkomen, laat deze ontdekking zien hoe de nieuwste update van de exoplanetencatalogus wetenschappers in staat kan stellen de kenmerken van werelden buiten het zonnestelsel te bepalen.

Door verbeterde berekeningen van de kenmerken van sterren te gebruiken en door de banen van de exoplaneten eromheen beter te modelleren, kan de nieuwe update van de Kepler-catalogus astronomen helpen bij het identificeren wanneer een ster meerdere planeten heeft die voorlangs de ster bewegen. Deze planeten hebben doorgaan meer cirkelvormige banen dan wanneer een ster slechts één of twee planeten heeft.

Een artikel waarin de ontdekking van het Kepler-385-systeem en de andere nieuwe vermeldingen in de Kepler-catalogus worden beschreven zal worden gepubliceerd in The Journal of Planetary Science. Een preprint-versie is beschikbaar op de arXiv-server.

Eerste publicatie: 4 november 2023
Bron: diverse persberichten