Hubble ziet Jupiter in ultraviolet licht

Het beeld, en de gegevens die gebruikt zijn om het te maken, zullen wetenschappers helpen letterlijk de atmosfeer van Jupiter weg te pellen en in de bovenste lagen van het binnenste van de planeet te kijken.

een planeet met banden in de atmosfeer gloeit in roze en blauwe tinten
NASA’s Hubble-ruimtetelescoop onthult een ultraviolet beeld van Jupiter. Credit: NASA, ESA en M. Wong (University of California – Berkeley); Verwerking: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America))

De stormen van de planeet komen pas echt goed naar voren als je Jupiter in ultraviolet licht bekijkt.

De Hubble Space Telescope heft onlangs een ultraviolette opname van de gasreus gemaakt die een verbluffende, in valse kleuren weergegeven blik op de turbulente atmosfeer van de planeet biedt. Prominent in beeld is de Grote Rode Vlek van Jupiter. Die vlek is op deze foto vooral zichtbaar omdat neveldeeltjes hoog in de atmosfeer van Jupiter – die vooral geconcentreerd zijn boven de gigantische, eeuwenoude storm – zeer goed zijn in het absorberen van ultraviolet licht.

Aan de andere kant zijn de wolken in de poolgebieden van Jupiter niet zo prominent aanwezig, omdat de atmosfeer daar minder ultraviolet licht absorbeert. Dit kan zijn omdat de deeltjes in der atmosfeer daar een andere grootte, samenstelling of hoogte hebben dan die op lagere breedtegraden.

Hubble creëerde deze afbeelding door afbeeldingen van Jupiter te maken met drie verschillende filters, waarbij gegevens werden verzameld over drie verschillende sets ultraviolette golflengten. Mensen kunnen uiteraard geen ultraviolet licht zien, dus gaven astronomen elke set een eigen kleur, één in blauw, een tweede in groen en een derde in rood.

Het beeld, en de gegevens die gebruikt zijn om het te maken, zullen wetenschappers helpen letterlijk de atmosfeer van Jupiter weg te pellen en in de bovenste lagen van het binnenste van de planeet te kijken. Astronomen willen die gegevens gebruiken om waterwolken diep in de atmosfeer van Jupiter in kaart te brengen, wat de vormen en structuren van die wolken zou kunnen helpen begrijpen.

Astronomen zijn er al tientallen jaren in geslaagd Hubble op Jupiter te richten. Beroemd is dat Hubble in 1994 scherven van komeet Shoemaker-Levy 9 op de gasreus zag inslaan.

En NASA’s andere revolutionaire ruimtetelescoop, de James Webb Space Telescope, heeft onlangs ook zijn blik op Jupiter gericht, waardoor straalstromen in de atmosfeer van Jupiter werden vastgelegd.

Eerste publicatie: 4 november 2023
Bron: NASA