Buitenaards leven - exoplaneten

Telescoop vindt in 10 miljoen stersystemen geen signalen van buitenaardse technologie

De Murchison Widefield Array
Een deel van de Murchison Widefield Array in het afgelegen westen van Australië. Credit: skatelescope.org – WA Department of Commerce.

Een radiotelescoop in het westen van Australië heeft de meest uitgebreide zoektocht op lage radiofrequenties uitgevoerd. Er is een stukje sterrenhemel in het sterrenbeeld Vela – Zeilen gescand dat minstens 10 miljoen sterren bevat. Hierin werden geen signalen van buitenaardse technologieën gevonden.

Astronomen gebruikten de Murchison Widefield Array (MWA) telescoop om een zoektocht naar buitenaardse technologie uit te voeren die honderd maal uitgebreider was dan eerdere zoektochten.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Publications of the Astronomical Society of Australia. Er werd een gebied in het sterrenbeeld Vela – Zeilen bestudeerd. Het lijkt erop dat zich in dit deel van ons sterrenstelsel geen buitenaardse intelligenties ophouden, als ze er al bestaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd door astronoom Dr. Chenoa Tremblay van CSIRO en professor Steven Tingray van het ICRAR (International Centre for Radio Astronomy Research). Met behulp van de MWA werd gezocht naar sterke radio-emissies op frequenties die overeenkomen met FM radiofrequenties. Deze radiofrequenties zouden afkomstig kunnen zijn van een intelligente bron.

Deze mogelijke emissies worden aangeduid als “technosignaturen”.

De MWA is een unieke radiotelescoop die een extreem groot beeldveld heeft waardoor men miljoenen sterren tegelijkertijd kan waarnemen. De hemel rond het sterrenbeeld Vela – Zeilen werd gedurende 17 uur waargenomen. Dit leidde tot een waarneming die 100 maal breder en dieper was dan ooit eerder werd gedaan.

In de verkregen dataset vonden de astronomen geen technosignaturen, geen tekenen van intelligent leven.

Ofschoon het onderzoek het meest uitgebreide is dat ooit op deze manier is uitgevoerd waren de twee astronomen niet verrast over het resultaat. Zoals Douglas Adams schreef in zijn boek “The Hitchhikers Guide to the Galaxy”: de ruimte is groot, echt groot.

En alhoewel dit een zeer groot onderzoek was is de hoeveel ruimte die is bekeken vergelijkbaar met het proberen om iets in de oceanen van de Aarde te vinden door alleen de hoeveelheid water van een zwembad te bekijken.

Omdat we niet weten op welke manier buitenaardse beschavingen omgaan met technologie moeten astronomen op veel verschillende manieren zoeken. Radiotelescopen kunnen op veel verschillende golflengtes worden ingezet.

De MWA is de voorloper voor een nog grotere telescoop, de Square Kilometre Array (SKA). Dit is een 1,7 miljard euro kostende sterrenwacht met telescopen in het westen van Australië en in Zuid-Afrika.

De SKA radiotelescoop die in het westen van Australië gebouwd moet gaan worden is zo gevoelig dat hij op lage frequenties aardachtige radiosignalen van relatief nabije planeetsystemen moet kunnen opvangen. Met de SKA kunnen astronomen miljarden stersystemen onderzoeken en misschien worden er dan wel technosignaturen van buitenaardse oorsprong gevonden.

De MWA maakt deel uit van het Murchison Radio-astronomy Observatory. Deze sterrenwacht bevindt zich op een afgelegen en radiostille locatie. De sterrenwacht is onderdeel van CSIRO. Dit is de nationale wetenschapsorganisatie van Australië. Ook de SKA zal op deze plek werden gebouwd. De SKA is een factor 50 gevoeliger dan de MWA en zal dus gebruikt kunnen worden voor veel diepere SETI-experimenten.

Artikel: “A SETI Survey of the Vela Region Using the Murchison Widefield Array: Orders of Magnitude Expansion in Search Space”

Eerste publicatie: 15 september 2020
Bron: diverse persberichten