zondag, december 8, 2024
Astronomisch Nieuws

Ultima Thule in 3D

Ultima Thule in 3D
Bekijk deze opname met een 3D brilletje dat voorzien is van een rood-blauw stereoglas. Je krijgt dan een beeld van de driedimensionale vorm van 2014 MU690. Credit:  NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

Het New Horizons team van de NASA heeft nieuwe stereo opnames van Ultima Thule vrijgegeven. Dit Kuipergordel object kreeg op 1 januari 2019 bezoek van de ruimtesonde New Horizons. Gezien de grote afstand druppelen de afbeeldingen en ander wetenschappelijke gegevens maar langzaam binnen maar ze zijn wel zeer de moeite waard. Niet alleen voor ons maar ook voor de wetenschappers.

Stereo beelden

Het 3D effect wordt bereikt door een paar opnames te combineren die onder iets verschillende hoeken zijn gemaakt. Hierdoor ontstaat een soort van “verrekijker”-effect, gecombineerd metde kleine afstand tussen onze ogen zorgen ervoor dat onze hersenen het beeld vertalen in naar een 3D-effect toe. Voor de afbeelding op deze pagina heeft het New Horizons team gepaarde opnames verwerkt die door de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) op 1 januari 2019 met een tussenpoos van 25 minuten werden gemaakt vanaf een afstand van 28.000 kilometer en 6600 kilometer. Dit leidt tot een schaal van 130 meter respectievelijk 33 meter per pixel.

De hoek van de opnames verschilde en ook de resolutie was door het kleiner worden van de afstand anders maar de combinatie van de opnames leverde wel een veel beter dan verwacht stereobeeld op van 2014 MU69, de officiële naam van Ultima Thule.

Volgens Alan Stern, de hoofdonderzoek van het team, leveren de 3D-opnames een duidelijker beeld van de algehele vorm van Ultima Thule. Zo zijn de afgeplatte vorm van de grootste lob maar ook de vorm van de individuele topografische kenmerken zoals de nek die de twee lobben verbindt, het lager gelegen deel op de kleinere lob en de heuvels en valleien op de grotere lob goed zichtbaar.

Onderzoekers waren al lang voor de scheervlucht benieuwd naar deze stereobeelden. Ze helpen de onderzoekers namelijk bij het beter begrijpen van hoe Ultima Thule aan zijn opmerkelijke vorm is gekomen.

Meer stereoscopische opnames zijn te zien via deze link naar de NASA

 

Eerste publicatie: 16 maart 2019
Bron: NASA