Vesta heeft geen metalen kern, volgens nieuw onderzoek
Vesta, de op twee na grootste asteroïde in ons zonnestelsel, heeft nog geen volledige differentiatie ondergaan in een metalen kern, silicaatmantel en basaltische korst. Dit volgt uit een nieuwe analyse van gegevens van de Dawn ruimtesonde van de NASA.

Vesta, op 29 maart 1807 ontdekt door Heinrich Wilhelm Olbers, is de enige asteroïde in de hoofdgordel die met het blote oog zichtbaar is.
De asteroïde heeft een rotatieperiode van 5,34 uur en draait in 3,63 jaar om de Zon. Vesta heeft een ellipsoïde vorm met radiale afmetingen van 286 * 279 * 223 kilometer.
Vanwege zijn grote omvang wordt aangenomen dat Vesta een gedifferentieerd object is, met een kern en een mantel, net zoals de Aarde.
Maar wat is nu de ware identiteit van Vesta? De onderzoekers hebben twee hypotheses die onderzocht moesten worden.
De eerste mogelijkheid is dat Vesta een onvolledige differentiatie heeft doorgemaakt, wat betekent dat het smeltproces dat nodig was om de asteroïde verschillende lagen te geven, zoals een kern, mantel en korst, is begonnen maar nooit is voltooid.
De tweede is dat Vesta een afgebroken stuk is van een groeiende planeet in ons zonnestelsel.
Jarenlang zorgden tegenstrijdige zwaartekrachtgegevens van Dawns waarnemingen van Vesta voor raadsels. Na bijna 10 jaar van het verfijnen van kalibratie- en verwerkingstechnieken hebben de onderzoekers nu een opmerkelijke afstemming bereikt tussen de radiometrische gegevens van Dawns Deep Space Network en de beeldgegevens aan boord.
De bevindingen van de onderzoekers tonen aan dat Vesta’s geschiedenis veel complexer is dan eerder werd gedacht, gevormd door unieke processen zoals onderbroken planetaire differentiatie en botsingen in een laat stadium.
Hemellichamen met een dichte kern bewegen anders dan hemellichamen zonder kern. Gewapend met deze kennis maten de onderzoekers de rotatie en het zwaartekrachtveld van Vesta.
De resultaten toonden aan dat Vesta zich niet gedroeg als een object met een kern, wat eerdere ideeën over hoe de asteroïde is ontstaan, ter discussie stelt.
Volgens de onderzoekers moeten er meer modellen worden gemaakt en verfijnd om te bewijzen dat Vesta een oud deel van een planeet in wording is.
Wetenschappers kunnen hun onderzoek naar Vesta-meteorieten aanpassen om dieper op beide hypothesen in te gaan. Ze zouden ook verder onderzoek kunnen doen met de nieuwe benaderingen van de Dawn-missiegegevens.
Volgens de onderzoekers is hun artikel slechts het begin van een nieuwe onderzoeksrichting. Het zou de manier waarop wetenschappers naar gedifferentieerde objecten kijken voorgoed kunnen veranderen.
Het artikel is in het tijdschrift Nature Astronomy gepubliceerd.
Artikel: R.S. Park et al. A small core in Vesta inferred from Dawn’s observations. Nat Astron, published online April 23, 2025; doi: 10.1038/s41550-025-02533-7
Eerste publicatie: 3 mei 2025
Bron: sci-news