Waarnemen

10 juni – gedeeltelijke zonsverduistering

De gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni 2021
Beeld van het maximum van de verduistering op 10 juni 2021

De belangrijkste gebeurtenis van deze maand is ongetwijfeld de ringvormige zonsverduistering die op 10 juni plaatsvindt. Een ringvormige zonsverduistering treedt alleen op als de Maan in de buurt van zijn apogeum is. Dat is de grootste afstand tot de Aarde en dan is de schijf van de Maan niet groot genoeg om de gehele Zon te bedekken waardoor er een ring overblijft. In dit geval is de Maan op 8 juni in zijn apogeum, dat is net twee dagen voor de verduistering. De Maan is dan nog een beetje dichterbij de Aarde en de ring om de Zon is dan wat kleiner dan maximaal mogelijk is. Deze verduistering is helaas niet zichtbaar vanuit Nederland. Het pad van de totaliteit trekt over de noordpool heen en alleen inwoners van een deel van Groenland en het arctische deel van Canada zullen deze ringvormige zonsverduistering dus kunnen zien.

In Nederland en andere delen van Europa kunnen we bij helder weer wel een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Deze verduistering vindt plaats tussen ± 11:19 en ± 13:31 uur.

Wat is een zonsverduistering?

Tijdens een zonsverduistering bevindt de Maan zich Tussen de Aarde en de Zon in. Omdat de Zon aan de hemel 400 maal groter lijkt dan de Maan en de Maan 400 maal dichterbij staat past de schijf van de Maan precies voor de Zon. Een zonsverduistering kan alleen optreden bij Nieuwe Maan. Immers bij Nieuwe Maan staat de Maan tussen de Aarde en de Zon in en is ze niet zichtbaar. Op het moment dat de Maan voorlangs de Zon trekt kunnen de mensen die zich in de schaduw van de maankegel bevinden getuige zijn van een zonsverduistering.

Wat is een zonsverduistering?
Alleen in de kleine donkere schaduwkegel die de Maan op de Aarde werpt is een volledige zonsverduistering zichtbaar

De Maan draait in 28 dagen om de Zon heen dus waarom is er dan niet iedere keer ergens op Aarde een zonsverduistering zichtbaar? Dat kunnen we verklaren doordat de baan die de Maan om de Aarde maakt niet in hetzelfde vlak ligt als de baan die de Aarde om de Zon maakt. Alleen in de knopen, de snijpunten van deze vlakken, is onder de juiste omstandigheden een eclips zichtbaar.

De gedeeltelijke verduistering van 10 juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021 is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. De verduistering vindt plaats tussen 11:19 en 13:27 uur. Deze tijden gelden voor Maastricht. In andere delen van het land kan dit enkele minuten schelen. Het maximum in Maastricht is om 12:21 uur. De Zon is dan voor 15,5% bedekt. Woon je noordelijker dan zal de bedekking groter zijn. In Leeuwarden bijvoorbeeld wordt de Zon voor 19,1% bedekt. In Leeuwarden valt het maximum van de bedekking om 12:26 uur.

Waarschuwing

Het is erg gevaarlijk om met je blote ogen naar de Zon te kijken. Doe dit niet! Je kan een zonsverduistering het veiligste waarnemen met een zogenaamd eclipsbrilletje. Meer informatie over eclipsbrilletjes vindt je op deze website.

 

Eerste publicatie: 1 juni 2021