zondag, december 8, 2024
Ruimtevaart

3 november 1957 – 60 jaar geleden werd Laika gelanceerd

Laika
Laika, de Russische kosmonaut hond

Op 3 november 1957 lanceerde de Sovjet-Unie een hondje met de naam Laika aan boord van de Spoetnik 2. Deze mijlpaal kwam slechts één maand nadat de Sovjets de wereld verrasten met de lancering van de Sputnik1 op 4 oktober 1957 en hiermee de wedloop naar de ruimte startten.

Laika was niet het eerste dier in de ruimte. Die eer komt toe aan enkele fruitvliegjes die de Verenigde Staten in 1947 lanceerden op een suborbitale vlucht.

Spoetnik 1 was een 83 kilogram zware strandbal die alleen maar piepjes naar de Aarde verzond. Spoetnik 2 was veel groter en beter ontwikkeld. Spoetnik 2 woog 508 kilogram en was uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten en daarnaast ook een kleine cabine voor Laika, een hondje dat door de Sovjets van straat was geplukt. Voor de hond was het een zelfmoordmissie want de Spoetnik 2 was niet ontworpen om terug te keren naar de Aarde.

Gegevens na de lancering lieten zien dat Laika de lancering had overleefd. In eerste instantie claimden de Sovjets dat de hond na een week rondjes draaien om de Aarde een pijnloze dood was gestorven maar later gaven verschillende bronnen toe dat de hond vier dagen in de ruimte overleefde en daarna door oververhitting in de cabine stierf. Weer andere bronnen zeggen dat de hond slechts vijf tot zes uur heeft geleefd en stierf als gevolg van oververhitting en stress.

De batterijen van de Spoetnik 2 waren op 10 november 1957 leeg en de ruimtesonde stopte daarna dan ook met het versturen van gegevens. Spoetnik 2 bleef nog tot 14 april 1958 rondjes draaien om de Aarde en na 162 dagen in de ruimte verbrandde de ruimtesonde uiteindelijk in de atmosfeer van de Aarde. In totaal heeft de Spoetnik 2 2570 baantjes (volgens andere bronnen 2370) om de Aarde gedraaid.

Spoetnik 2 was één van de drie lanceringen die een schokgolf veroorzaakten in de Verenigde Staten. Het land achtte zicht technologisch superieur aan zijn Koude Oorlog rivaal. De andere twee lanceringen waren de lancering van de Spoetnik 1 en de mislukte lancering op 6 december 1957 van de slechts 1,6 kilogram zware Vanguard 3. Dit zou de eerste Amerikaanse satelliet in de ruimte worden maar de raket explodeerde tijdens de lancering en dit was live op televisie te zien. Op 31 januari 1958 sloegen de Verenigde Staten terug met de geslaagde lancering van de Explorer 1.

Het duurde een aantal jaren voor de eerste mens naar de ruimte werd gelanceerd. Het waren weer de Sovjets die op 12 april 1961 de kosmonaut Yuri Gagarin in een baan om de Aarde brachten en hem ook weer veilig op Aarde lieten landen.

 

Eerste publicatie: 3 november 2017