Buitenaards leven - exoplaneten

Astronomen ontdekken binair systeem van vrij zwevende objecten met planetaire massa

Het binaire systeem JuMBO 24 bevindt zich in de Orionnevel, een diffuse nevel op ongeveer 1350 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Orion.

Vrij zwevende binaire systemen met een massa van Jupiter komen vaak voor
Vrij zwevende binaire systemen met een massa van Jupiter komen vaak voor, zelfs als de huidige sterren- en planetentheorie het bestaan ervan niet kan verklaren. Credit: Gemini Observatorium / Jon Lomberg.

Het nabije-infraroodonderzoek van de Webb Space Telescope van de binnenste Orionnevel en de Trapezium sterrenhoop heeft 40 Jupiter-massa binaire objecten (JuMBO’s) en twee drievoudige objecten opgeleverd.

Deze meervoudige systemen zijn niet geassocieerd met sterren en hun componenten hebben massa’s in het bereik van 0,6 tot 14 Jupitermassa’s en scheidingen in het hemelvlak tussen 28 en 384 Astronomische Eenheden.

Het bestaan van deze wijde binaire systemen is verrassend want de huidige kennis van het ontstaan van sterren en planeten kan er geen verklaring voor geven.

De astronomen zochten met behulp van de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) naar de tegenhangers van 40 JuMBO’s. Verassend genoeg vertoonde slechts één van deze objecten, JuMBO 24, een radio-tegenhanger.

De radiohelderheid van de twee planetaire massaobjecten in het systeem is aanzienlijk hoger dan die waargenomen bij bruine dwergen.

Deze abnormaliteit roept nieuwe vragen op en biedt opwindende onderzoeksmogelijkheden om de aard van deze vrij zwevende planeten verder te begrijpen.

Hoewel het mogelijk is dat het verband tussen infrarood- en radiosignalen toevallig is, acht het team dit zeer onwaarschijnlijk, met een kans van slechts 1 op 10.000.

“Wat echt opmerkelijk is, is dat deze objecten manen kunnen hebben die lijken op Europa of Enceladus, die beide ondergrondse oceanen met vloeibaar water hebben die leven zouden kunnen ondersteunen”, aldus professor Rodriguez van de Universidad Nacional Autónoma de México.

De detective van radiogolven afkomstig van beide componenten van een binair systeem van vrij zwevende planeten vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in onze verkenning van het heelal en het biedt ook een opwindende kans voor verder onderzoek naar de potentiële bewoonbaarheid van planeten buiten ons zonnestelsel, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is in de Astrophysical Journal Letters gepubliceerd.

Artikel: Luis F. Rodríguez et al. 2024. A Radio Counterpart to a Jupiter-mass Binary Object in Orion. ApJL 960, L14; doi: 10.3847/2041-8213/ad18ac

Eerste publicatie: 18 februari 2024
Bron: sci-news