Chandrayaan-2 maakt de eerste foto van de Maan

De eerste foto van de Maan die de Chandrayaan-2 heeft gemaakt
De Indiase Chandrayaan-2 missie heeft op 21 augustus 2019 zijn eerste foto van de Maan gemaakt. Dit was enkele dagen nadat de missie in een baan om de Maan kwam. Het is de allereerste foto die de Chandrayaan-2 van de Maan heeft gemaakt. Credit: ISRO

De ruimtesonde kwam op 19 augustus 2019 in een baan om de Maan. Dit was ongeveer een maand na de lancering op 22 juli 2019. Om met een kleinere raket naar de Maan te reizen legde de ruimtesonde een veel langere weg af. Tussen lancering en geplande landing op de Maan zitten ongeveer 7 weken.

De Chandrayaan-2 missie wordt uitgevoerd door de Indian Space Research Organisation (ISRO). De afbeelding die ISRO vrijgaf is gemaakt vanaf een hoogte van ongeveer 2650 kilometer boven het oppervlak op de Maan. De foto dateert van 19 augustus 2019 en toont het gebied rond de evenaar waar de Apollo’s zijn geland.

Maar dat gebied is niet waar de CHandrayaan-2 naar toe zal gaan. De missie zal een orbiter vrijlaten en daarna een lander. Deze lander heeft een kleine rover aan boord. Deze twee zullen in de buurt van de zuidpool van de Maan landen. Deze landing is voorzien op 6 september 2019.

ISRO heeft voor die locatie gekozen omdat de voorganger van de missie waterijs heeft aangetroffen in de permanent beschaduwde kraters in de buurt van de zuidpool. India bouwde dus een tweede missie en voegde een lander toe, om die ontdekking eens nader te onderzoeken.

Als de lander veilig weet te landen wordt India het vierde land dat dit presteert. De andere landen die India voorgingen zijn de Sovjet Unie, de Verenigde Staten en China. De lander en rover zullen ongeveer een dag op de Maan werken (ongeveer 14 aardse dagen), ze zijn niet goed ontworpen om de gruwelijk koude nachten op de Maan te kunnen doorstaan.

Eerste publicatie: 22 augustus 2019
Bron: space.com

 

https://www.space.com/india-chandrayaan-2-first-moon-photo.html