Astronomisch Nieuws

Exoplaneet zoekt naam

HAT-P-6b
Artist impression HAT-P-6b. By Livia PietrowOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Dit jaar viert de Internationale Astronomische Unie haar 100-jarig bestaan. Een van de activiteiten om dit te vieren is de wereldwijde campagne IAU100 NameExoWorlds. De IAU heeft alle landen ter wereld een exoplaneet toegewezen die ze een naam mogen geven. Alle landen hebben een exoplaneet gekregen die vanuit hun eigen land is te zien.

 “Exoplaneet zoekt naam”

In Nederland heeft de campagne de naam “Exoplaneet zoekt naam” gekregen. De Nederlandse competitie bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde kunnen het publiek, verenigingen van sterrenkunde-amateurs, professionele astronomen en scholen een voordracht doen. De eerste ronde loopt tot 30 september 2019.

De tweede ronde is de stemronde. Vanaf de tweede helft van oktober kan Nederland stemmen op een van de vijf setjes namen die door een Nationaal Comité van astronomen en andere experts zijn geselecteerd uit alle voordrachten.

Het setje namen (voor de ster en de planeet) dat de meeste stemmen heeft gekregen wordt aangemeld bij de IAU.

In december 2019 worden de resultaten van de wereldwijde verkiezingen bekend gemaakt. De gekozen namen worden dan parallel aan de bestaande wetenschappelijke namen gebruikt.

HAT-P-6

Nederland heeft de ster HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 gekregen. Het gaat hier om een geelwitte ster van spectraalklasse F. De ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 910 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Andromeda. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 10,5; dit betekent dat we de ster niet met het blote oog kunnen waarnemen.

De ster heeft een straal van 1,5 * de straal van de Zon en een massa van 1,3 zonsmassa. De ster is dus wat groter en zwaarder dan de Zon. Bovendien is de ster ook wat heter dan onze Zon.

HAT-P-6b

HAT-P-6b vergeleken met Jupiter
HAT-P-6b vergeleken met Jupiter. By Aldaron, a.k.a. AldaronOwn work, incorporating public domain images for reference planets (see below), inspired by Thingg’s size comparison, CC BY-SA 3.0, Link

De exoplaneet die om deze ster draait werd op 15 oktober 2007 ontdekt door het HATNet Project. Dit project maakt gebruik van de transitiemethode om planeten te vonden bij andere sterren.

De planeet is een zogenaamde “hete Jupiter”. De planeet heeft een massa van ± 1,1 * de massa van Jupiter en een straal van ± 1,33 * de straal van Jupiter. De dichtheid bedraagt 0,583 g/cm3 en dat betekent dat de planeet lichter is dan water.

De planeet draait in slechts 92 uur en 18 minuten om de ster heen (± 3,85 dagen). De planeet draait in een retrograde beweging om de ster heen (tegen de wijzers van de klok) en dat is uitzonderlijk voor een planeet.

De afstand van de planeet tot de ster is slechts 0,052 Astronomische Eenheden. Eén Astronomische Eenheid is de gemiddelde afstand tussen de Aarde en de Zon (150 miljoen kilometer).

Het HATNet Project

Het Hungarian Automated Telescope Network (HATNet) project is een netwerk van zes kleine telescopen die volledig geautomatiseerd de hemel afspeurt naar exoplaneten. Die planeten worden opgespoord met behulp van de transitiemethode. Het project startte in 2009 en is sinds 2001 volledig operationeel. Het is in eerste instantie ontwikkeld door een kleine groep Hongaren die elkaar via de Hongaarse Astronomische Associatie kenden. Momenteel wordt het project onderhouden door het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

De wedstrijd

De wedstrijd kent best wel strenge regels. Iedereen die een naam wil indienen zal die regels van te voren moeten lezen. Dat kan via deze link.

Wil je een naam indienen dan kan dat via deze link.

 

Eerste publicatie: 21 augustus 2019