Ruimtevaartnieuws

China lanceert Tianzhou 5 vrachtcapsule naar ruimtestation Tiangong

China heeft een nieuwe vrachtcapsule gelanceerd naar zijn pas voltooide ruimtestation, dit ter voorbereiding op een komende bemande missie. De vrachtcapsule zal vracht afleveren voor de aanstaande Shenzhou 15 bemande missie.

Lancering Tianzhou 5
De Tianzhou 5 vrachtcapsule vertrok om 03:03 uur Nederlandse tijd. De lancering vond plaats met een lange Mars 7 raket van het Wenchang Satellite Launch Center in de Zuid-Chinese provincie Hainan. Credit: Xinhua

De 10,6 meter grote vrachtcapsule zal naar verwachting ongeveer 6,5 uur na de lancering bij het ruimtestation arriveren.

De Tianzhou vrachtcapsule weegt ongeveer 13.500 kilogram met een laadvermogen van 6900 kilogram. Tianzhou 5 zal voorraden leveren die nodig zijn voor de aanstaande Shenzhou 5 bemande missie. Deze zal vermoedelijk eind november worden gelanceerd.

Voorafgaand aan de lancering werd er geen gedetailleerde uitsplitsing van de lading gegeven maar men verwacht dat  Tianzhou5 brandstof voor het ruimtestation vervoert, samen met voedsel en benodigdheden voor astronauten. Het zal ook vijf cubesats en vijf andere experimenten naar Tiangong vervoeren als onderdeel van zijn missie.

China heeft de afgelopen maanden twee module gelanceerd die zijn gekoppeld aan de al in een baan om de Aarde draaiende kernmodule Tianhe. Deze grote missies markeerden de voltooiing van het uit drie modules, T-vormige ruimtestation Tiangong. Momenteel wordt het ruimtestation bewoond door drie astronauten van de Shenzhou 14-missie: Chen Dong, Liu Yang en Cai Xuzhe.

Nu alle modules op hun plaats zijn zal het Shenzhou 14-trio vóór het einde van het jaar de momenteel naamloze Shenzhou 15-bemanning kunnen verwelkomen en China’s eerste bemanningsoverdracht in het Tiangong kunnen uitvoeren.

Tiangong is veel kleiner dan het International Space Station. China wil Tiangong minstens de komende tien jaar blijven gebruiken en dat betekent dat het mogelijk n de nabije toekomst minstens enige tijd het enige ruimtestation in een baan om de Aarde zal zijn.

Eerste publicatie: 12 november 2022
Bron: Xinhua.net