Ruimtevaartnieuws

Mars Express vestigt nieuw record

De 19 jaar oude Mars Express heeft nu gegevens doorgegeven voor zeven verschillende Mars grondmissies, waarvan de Perseverance-missie van de NASA de nieuwste is.

Mars Express - artist impressie
Artist impressie van de Mars Express in een baan om de rode planeet. Door NASA/JPL/Corby Waste –

De Mars Express ruimtesonde van de ESA draait al 19 jaar zijn rondjes om de rode planeet en biedt adembenemende uitzichten en waardevolle inzichten over Mars. De hardwerkende orbiter heeft niet alleen zijn eigen gegevens teruggestuurd naar de Aarde maar heeft er ook gezorgd voor een communicatielijn tussen andere Marsmissies en de Aarde.

De Mars Express heeft onlangs een nieuw record gevestigd door gegevens door te geven voor in totaal zeven verschillende grondmissies op de planeet. Dit is een belangrijke prestatie om wetenschappers te helpen een volledig beeld te krijgen van de geschiedenis van de planeet. De laatste interlokale oproep werd gedaan namens de Perseverance rover van de NASA die sinds 2021 over de rode planeet zwerft.

Het is niet de eerste keer dat een marsrover een lijntje leent van de Mars Express. In 2004 vloog de orbiter over de Spirit-rover van de NASA en straalde een reeks commando’s naar de robot terwijl Spirit zijn gegevens naar Mars Express stuurde om die van daaruit naar de Aarde te verzenden. Dit was de eerste keer dat twee ruimtevaartagentschappen een communicatienetwerk rond een andere planeet creëerden.

Na zijn drieweggesprek met Spirit en de missieleiding op Aarde voerde de Mars Express in 2008 zeven communicatietesten uit met Spirits tweelingrover Opportunity. Later in 2012 bracht de Mars Express kostbare gegevens over van de Curiosity rover van de NASA. Curiosity rijdt inmiddels ruim 10 jaar op de rode planeet rond. Mars Express deed dit door zijn lander-communicatie-antenne gedurende 15 minuten op Curiosity te richten terwijl de rover zijn gegevens naar de Mars Express doorstuurde. Hierna werd de krachtige high-gain antenne van de Mars Express gebruikt om deze data naar de Aarde te versturen. De gegevens in kwestie waren van een foto van een rots op Mars en het was de eerste keer dat de Mars Express werd gebruikt om wetenschappelijke gegevens over te dragen.

Afgezien van de vier NASA-robots gaf de Mars Express ook gegevens door van de InSight Lander van de NASA en de Chinese Zhurong rover. De orbiter hielp vervolgens ook bij het volgen van de landing van de Phoenix Lander van de NASA in mei 2008.

Mars Express werd in juni 2003 gelanceerd en arriveerde zes maanden later in een baan om Mars. De oude orbiter is nog steeds in orde en heeft onlangs een broodnodige software upgrade gehad om zijn vermogen om signalen te verzenden en te ontvangen te verbeteren. Hoewel Mars Express tot nu toe de goedkoopste missie van de ESA is heeft  het waardevolle gegevens over Mars en zijn maan Phobos geleverd. Na 19 jaar zal de orbiter in december 2022 zijn missie beëindigen en eindelijk zijn verbinding met de Aarde verbreken.

Eerste publicatie: 12 november 2022
Bron: ESA