Astronomisch Nieuws

Chinese astronomen ontdekken ster met heel veel lithium

lithiumrijke ster ontdekt
spectrum en locatie van de lithiumrijke ster in ons sterrenstelsel. Credit: NAOC.

 Een researchteam onder leiding van astronomen van het National Astronomical Observatories of China (NOAC), hebben een grote ster ontdekt die rijk is aan lithium. De ster heeft meer dan 3000 * zo veel lithium dan vergelijkbare sterren. De ster bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager op een afstand van ongeveer 4500 lichtjaar van de Aarde.

Het onderzoek werd uitgevoerd met de LAMOST (The Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope). Dit is een speciale telescoop (Schmidt-type) die onderdeel is van de Xinglong sterrenwacht van NAOC in het noorden van China. De telescoop kan 4000 objecten tegelijkertijd bestuderen en heeft inmiddels een grote bijdrage geleverd aan het bestuderen van de structuur van ons sterrenstelsel.

De resultaten van het onderzoek werden op 6 augustus 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.

Lithium, met atoomnummer 3 een van de lichtste elementen, wordt beschouwd als een van de drie elementen, samen met waterstof en helium, die tijdens de Oerknal werden gemaakt. Het voorkomen van deze drie elementen wordt beschouwd als het sterkste bewijs voor de Oerknal.

De evolutie van lithium wordt in de moderne astrofysica breed bestudeerd maar er zijn echter de laatste 30 jaar slechts een paar lithiumrijke reuzensterren gevonden. Dit zorgt er voor dat het onderzoek naar lithium nogal lastig is.

Een vervolgonderzoek met de Automated Planet Finder (APF) Telescope van de Lick sterrenwacht in de Verenigde Staten leverde aancullendeinformatie op. Naast het meten van een zeer hoog gehalte aan lithium stelde het onderzoeksteam ook een mogelijke verklaring op voor de grote hoeveelheid lithium door simulaties uit te voeren uitgaande van moderne atoomgegevens.

Het researchteam stond onder leiding van Dr. Yan Hongliang, Prof. Shi Jiangrong en Prof. Zhao Gang van het NAOC. Wetenschappers van vijf andere instituten, waaronder het China Institute of Atomic Energy en de Beijing Normal University maakten ook deel uit van de onderzoeksgroep.

De LAMOST werd in 2008 opgeleverd en begon in 2012 aan zijn reguliere onderzoek. De telescoop heeft na zes jaar regulier onderzoek al een databank met ongeveer 10 miljoen spectra opgeleverd. In juni 2018 was de databank uitgegroeid tot de grootste databank van stellaire spectra ter wereld.

Bron: eurekalert.org, xinhua.net
Eerste publicatie: 8 augustus 2018

 

 

 

 

http://www.astrowatch.net/2018/08/chinese-astronomers-discover-most.html