Ruimtevaartnieuws

Chinese Fengyun 3E maakt eerste opnames van de Zon

Fengyun 3E fotografeert de Zon
Opname in extreem ultraviolet licht van de Zon. De opname is gemaakt op 24 augustus 2021 door de Fengyun 3E-satelliet. Credit: National Satellite Meteorological Center.

De foto’s zullen helpen om voorspellingen van het ruimteweer met betrekking tot communicatie hier op Aarde beter te kunnen voorspellen.

De Fengyun 3E weersatelliet heeft zijn eerste testfoto’s van de Zon gemaakt en gaat een verbeterde hulp bieden bij het voorspellen van de activiteit van de Zon en de impact daarvan op het ruimteweer en op de Aarde.

Volgens Zhang Peng, adjunct-directeur van het National Satellite Meteorological Center kan men met de beelden beter mensen en autoriteiten waarschuwen voor de impact van Aarde door de zonneactiviteit, inclusief onderbreking van de communicatie, navigatie en grootschalige stroomuitval.

Zonneactiviteiten, waaronder zonnevlammen – explosieve gebeurtenissen waarbij veel energie vrijkomt van het oppervlak van de Zon – verstoren de functies van de infrastructuur door het magnetisch veld en de ionosfeer van de Aarde te veranderen. Omdat de Zon de belangrijkste energiebron voor de Aarde is hebben haar activiteiten ook invloed op weer- en klimaatsystemen.

De afbeeldingen kunnen ook nauwkeurige gegevens opleveren voor ruimteweervoorspellingen om zo de veiligheid van bemande ruimtevaartuigen en ruimtewandelende astronauten te garanderen.

Instrumenten op Aarde kunnen de Zon alleen zien door ongunstige atmosferische en weersomstandigheden. Satellieten in de ruimte kunnen ook andere soorten licht detecteren dat rechtstreeks van invloed is op de omgeving van de Aarde.

De camera, de eerste in zijn soort, kan röntgenopnames maken van hete gassen in de buitenste delen van de atmosfeer van de Zon maar ook opnames in extreem ultraviolet licht die de Zon bij lagere temperaturen laten zien. Het combineren van die twee beelden kan uitbarstingen van de Zon effectiever voorspellen, aldus de China Meteorological Administration.

Tegen het einde van het jaar zal de CMA een album uitbrengen met foto’s die met de satelliet zijn gemaakt. De gegevens van de Fengyun-satellieten zijn inmiddels door 118 landen gebruikt.

De Fengyun 3E-satelliet werd op 5 juli 2021 gelanceerd vanaf de lanceerbasis Jiuqun Satellite Launch Center. De satelliet maakt deel uit van een groep satellieten die in een polaire baan om de Aarde draaien en op dezelfde tijd plaatsen op Aarde passeren. Een van de zijkanten van de satelliet is naar de Zon gericht waardoor die gebruikt kan worden om de activiteit van de Zon te bewaken.

Eerste publicatie: 5 september 2021
Bron: Xinhua