Astronomisch Nieuws

Chinese Chang’e-4 verbindingssatelliet krijgt een naam uit de folklore

 

Verbindingssatelliet Chang'e 4 in het Aarde-Maan L2-punt
Artist impression van de verbindingssatelliet van de Chang’e 4 missie. Credit: CSNA

De China National Space Administration (CSNA) heeft de naam vrijgegeven van de verbindingssatelliet die gebruikt wordt voor de Chang’e 4 missie naar de achterkant van de Maan. De verbindingssatelliet heet Queqiao (鹊桥) en dat betekent “brug van eksters”.

De naam komt uit de Chinese folklore. In het verhaal vormen eksters met hun vleugels op de zevende nacht van de zevende maand van de Chinese maankalender zodat Zhi Nu, de zevende dichter van de Godin van de Hemel, de Melkweg kan oversteken om haar geliefde echtgenoot te ontmoeten.

Samen met Queqiao zullen er ook twee mini-satellieten worden gelanceerd die wetenschappelijk onderzoek zullen gaan doen. Deze twee satellieten heten Longjiang-1 en Longjiang-2.

De aankondiging vond plaats op 24 april 2018, op dezelfde dag dat China in 1970 zijn eerste satelliet lanceerde. Sinds 2016 wordt in China op deze dag “de dag van de ruimte” gevierd.

Lancering eind mei

De bedoeling is dat de verbindingssatelliet eind mei wordt gelanceerd. De satelliet komt in Lagrangepunt L2 tussen de Aarde end e Maan. Dit is een stabiel punt ongeveer 64.000 kilometer boven het oppervlak aan de achterzijde van de Maan.

Queqiao komt in een baan op een afstand van 450.000 kilometer van de Aarde in L2 zodat de satelliet zowel de achterzijde van de Maan als de Aarde kan zien. De bedoeling is dat in november de Chang’e 4 gelanceerd zal worden. Deze bestaat uit een lander en een rover. Chang’e 4 heeft ook lading bij zich die door Nederland, Duitsland, Zweden en Saoedi-Arabië zijn aangeleverd.

Monsters naar de Aarde

Volgens een hooggeplaatste functionaris van het Lunar Exploration and Space Program Center van China staat de lancering van de Changé 5 gepland voor volgend jaar. Chang’e 5 moet materiaal van de Man terugbrengen naar de Aarde. De lancering van de Chang’e 5 is vertraagd doordat de lancering van een Lange Mars 5 raket mislukte en onderzocht moest worden. Die zware raket is nodig om een missie naar de Maan en terug mogelijk te maken. Volgens de woordvoerder is de Chang’e 5 missie een ingewikkelde missie die uit vier onderdelen bestaat: een orbiter, een opstijgende module, een lander en een module die de samples naar de Aarde terugbrengt.

De maanlander zal materiaal verzamelen en opbergen in de opstijgende module. Deze module koppelt met de orbiter en verplaatst het materiaal van de Maan in de module die het terugbrengt naar de Aarde.

De orbiter en de module terugkerende module komen samen terug naar de Aarde en ze scheiden pas als ze een paar duizend kilometer van de Aarde zijn verwijderd. De terugkerende module zal uiteindelijk op Aarde terechtkomen.

Nadat deze drie stappen van het Chinese maanprogramma zijn uitgevoerd – in een baan om de Maan, landen en weer terugkeren – zal het land verder gaan met het onderzoek van de Maan waarbij er geland gaat worden in de poolgebieden.

 

Eerste publicatie: 28 april 218
Bron: diverse persberichten, space.com, csna, china daily