ChinaSpecials

De herdersjongen en het wevende meisje

Afbeelding van de herdersjongen en het wevende meisje die nu nog steeds worden vertegenwoordigd tijdens het Qi Xi Jie festival.
Afbeelding van de herdersjongen en het wevende meisje die nu nog steeds worden vertegenwoordigd tijdens het Qi Xi Jie festival.

Al decennia lang kijken culturen over de hele wereld naar de sterren. Ze bestuderen de sterren en ze vertellen er verhalen over. Die verhalen verbinden ons met elkaar. Dit verhaal gaat over een herdersjongen en het wevende meisje. Het is een Chinese legende uit de tijd van Confucius. We zijn dan ongeveer in de zesde eeuw voor Christus.

Het verhaal gaat over een arme herdersjongen Niu Lang (voorgesteld door de ster Altair) en een nederig weversmeisje Zhi Nu (voorgesteld door de ster Wega) die zó verliefd op elkaar werden dat ze hun verplichtingen ten opzichte van hun hemelse meesters vergaten. Zhi Nu is de dochter van de Jade keizer, de Thaoistische heerser van de hemel. Wang Mu, de moeder van Zhi Nu was het niet eens met hun liefde en met een streek van haar haarspeld scheidde ze de twee met een rivier van sterren, de Melkweg. Maar koningin Wang Mu had spijt: één keer per jaar, in de zevende nacht van de zevende maan (Qi Xi Jie) mochten de twee geliefden elkaar ontmoeten als eksters een brug spannen over de hemelse rivier van de sterren.

Tegenwoordig wordt deze legende nog steeds gevierd in China tijdens Qi Xi, een zomerfestival vol symboliek voor pasgetrouwde stellen.

De Chinese kalender loopt niet parallel met onze kalender. De zevende dag van de zevende maan is dus niet 7 juli. Onderstaand een tabelletje voor de komende jaren:

  • 20 augustus 2015
  • 9 augustus 2016
  • 28 augustus 2017
  • 17 augustus 2018
  • 7 augustus 2019
  • 25 augustus 2020
  • 14 augustus 2021
  • 4 augustus 2022

De heldere blauw-witte ster Wega is de op vijf na helderste ster aan de hemel en de tweede helderste ster, na Arcturus, ten noorden van de hemelequator. Wega is een hoofdreeksster van middelbare leeftijd. De ster is ongeveer 26 lichtjaar van ons verwijderd.

Wega is, op de zon na, mogelijk de meest bestudeerde ster aan de hemel. Het was de eerste ster waarvan een spectrum werd opgenomen en de eerste ster die werd gefotografeerd. Recent hebben astronomen een stofschijf waargenomen rond de ster. Die schijf bevat minstens één Jupiter-achtige planeet. Vanwege de precessie van de aardas was Wega 12.00 voor Christus onze poolster en zal ze dat in 13.700 weer zijn. De ster is ongeveer 500 miljoen jaar oud en ze is 40x helderder dan onze zon. Wega is de helderste ster van het sterrenbeeld Lier. Het sterrenbeeld stelt de lier van Orpheus voor uit de Griekse mythologie.

Altair is de helderste ster van het sterrenbeeld Arend. De ster bevindt zich op ongeveer 16 lichtjaar van de Aarde. Het is een witte ster die net een beetje koeler is dan Wega. Altair is 1.8 keer zo waar als de zon en is 11x zo helder. Onze zon draait in ongeveer 28 dagen om zijn as, Altair heeft daar slechts 9 uur voor nodig. Altair wordt ten noorden en ten zuiden vergezeld door de sterren Tarazed en Alshain, gamma Aquilae en beta Aquilae. In de Chinese legende worden deze sterren soms als de kinderen van de herdersjongen en het weversmeisje gezien.

In juli staat Wega omstreeks middernacht bijna pal boven ons hoofd terwijl aan de andere zijde van de Melkwegband Altair hoog in het noordoosten zichtbaar is aan.

Eerste publicatie: 7 juli 2012
Laatste keer bewerkt op: 15 juli 2018