Ruimtevaartnieuws

Chinese rakettrap valt ongecontroleerd terug naar de Aarde

Lancering Lange Mars 5B op 29 april 2021
De Lange Mars 5B met aan boord de kernmodule van het Chinese ruimtestation Tianhe werd op 29 april 2021 gelanceerd vanaf de lanceerbasis Wenchang. Credit: By China News Service, CC BY 3.0, Link

Een grote Chinese raket is bezig met een ongecontroleerde terugval naar de Aarde. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer het afval onze atmosfeer zal raken.

Afgelopen donderdag lanceerde China de eerste module van zijn nieuwe ruimtestation Tianhe. Deze lancering vond plaats met behulp van een Lange ars 5 raket vanaf de lanceerbasis Wenchang op het eiland Hainan voor de kust van China. De 22,5 ton zware Tianhe module is, na de scheiding van de raket, in een correcte baan terechtgekomen. De raket zal over enkele dagen tot een week terugvallen op Aarde.

Het zal een van de grootste ongecontroleerde terugkeren van een brokstuk zijn en het is mogelijk dat dit neerkomt op bewoond gebied. De kans is echter groot dat dit zware stuk in een onbewoond gebied zoals een oceaan, terecht komt want 70% van de Aarde is bedekt met oceanen. De kans dat een mens door een stuk ruimtepuin wordt geraakt is ontzettend laag en ligt in de grootte orde van 1 op een biljoen.

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om de baan van deze neerstortende raket te plotten. Er zijn veel te veel onzekerheden in de berekening. Die onzekerheden worden veroorzaakt door de remmende werking van de atmosfeer op de rakettrap. De aardse atmosfeer kan al naar gelang de zonneactiviteit een beetje uitzetten of inkrimpen end at maakt het lastig te berekenen waar en wanneer de rakettrap zal neerkomen.

De raket draait met een hoge snelheid om de Aarde en dat betekent dat momenteel een omwenteling slechts 90 minuten duurt. Een kleine verandering in de terugkeertijd betekent meteen een groot verschil van duizenden kilometers. De baaninclinatie van het object bedraagt 41,5° en dat betekent dat het object iets ten noorden van New York, Madrid of Beijing passeert en zuidelijk het zuiden van Chili en Wellington in Nieuw-Zeeland bereikt.

De verwachte terugkeer van de raket valt onder de verschillende gebeurtenissen waarbij grote hoeveelheden ruimtepuin terugvielen op Aarde waaronder o.a. het Amerikaanse ruimtestation Skylab, het Chinese ruimtestation Tiangong en de Europese GOCE-satelliet. Het meeste ruimtepuin verbrandt echter in de atmosfeer en alleen de allergrootste stukken vallen op de grond. Lancerende landen doen over het algemeen hun best om terugkerend puin gecontroleerd de atmosfeer in te sturen waardoor men goed kan berekenen waar het eventueel terecht kan komen.

 

Eerste publicatie: 4 mei 2021
Bron: diverse persberichten